Den arabiske golfstat Bahrain følger i hælene på Forenede Arabiske Emirater og normaliserer de diplomatiske forbindelser til Israel.
Det oplyste USA, Bahrain og Israel i en fælles erklæring i fredags i sidste uge, blot få dage inden Forenede Arabiske Emirater officielt underskriver aftalen i Washington sammen med Israel.
Man kan ikke være fortaler for menneskerettigheder og samtidig støtte Israel.
Maryam al-Khawaja, bahrainer
"Dette er et historisk gennembrud i fredsprocessen i Mellemøsten", skrev de tre lande i erklæringen.
>> LÆS OGSÅ: Bahrain lukker ned for kritik af Israel
Åbner ambassader
Bahrain og Israel "vil udveksle ambassader og ambassadører, begynde direkte flyvninger mellem deres lande og igangsætte samarbejdsinitiativer," meddelte Trump på en pressekonference i Det Hvide Hus og tilføjede, at landene vil samarbejde om blandt andet landbrug og turisme.
Bahrain er med aftalen den blot anden golfnation, der opretter diplomatiske forbindelser med Israel. Forenede Arabiske Emirater indgik i august en aftale med Israel om at normalisere forholdet.
Præsident Donald Trump førte fredag samtaler med både Israels premierminister Benjamin Netanyahu og Bahrains kong Hamad bin Isa Al-Khalifa. Bahrain deltager tirsdag 15. september i en højtidelighed i Washington, hvor aftalen mellem Israel og Forenede Arabiske Emirater bliver endelig underskrevet.
Ifølge netportalen The Electronic Intifada er Bahrains bånd til Israel blevet styrket i de seneste år med stor hjælp fra USA.
Trump-administrationens såkaldte fredsplan for Mellemøsten – Peace to Prosperity – blev netop præsenteret på en konference i Bahrains hovedstad Manama i juni 2019, som palæstinenserne ikke var inviteret til.
>> LÆS OGSÅ: Straffedomstol: Vi vil undersøge Israel for krigsforbrydelser
Bahrain har støttet Israel
Bahrains enevældige konge har regelmæssigt jublet over Israels angreb på andre lande i regionen, forsvaret Netanyahu og bagatelliseret Israels undertrykkelse af palæstinensere, skriver The Electronic Intifada. I 2017 fordømte Khalifa den arabiske boykot af Israel og erklærede, at Bahrains statsborgere fremover vil få lov til at besøge Israel.
Den nye aftale bliver kategorisk afvist af Den Palæstinensiske Befrielsesorganisation (PLO), der beskylder Bahrain for at "forråde den palæstinensiske sag".
Bahrains tidligere udenrigsminister og nuværende kongelige rådgiver Khalid al-Khalifa mener, at aftalen er god for regionen.
– Det sender et positivt og opmuntrende signal til folk i Israel om, at retfærdig og omfattende fred med palæstinenserne er den rette kurs, skriver han i et tweet ifølge nyhedsbureauet AFP.
Skammer sig
Men ikke alle i Bahrain er glade for aftalen. På sociale medier som Twitter skriver adskillige kritisk om aftalen og protesterer mod deres regerings handling, blandt andet under hashtagget "Bahrainere mod normalisering" og "Normalisering er et forræderi".
Blandt andet skriver Maryam al-Khawaja, årelang menneskerettighedsaktivist, at "regimerne repræsenterer kun sig selv".
Hun er datter af dansk-bahraineren Abdulhadi al-Khawaja, der sidder fængslet på livstid i Manama og har været udsat for tortur.
"Jeg ser mange tweets, hvor folk skammer sig over at være bahrainere", skriver Maryam al-Khawaja og tilføjer, at hun er stolt af at være bahrainer og støtte Palæstina. "Man kan ikke være fortaler for menneskerettigheder og samtidig støtte Israel", skriver hun.
I forrige uge annoncerede Serbiens regering, at den agter at flytte sin ambassade i Tel Aviv, Israel, til Jerusalem, melder TV-stationen Al Jazeera.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278