19 May 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

- Dette er Irak om igen

Eksperter om Syrien-situationen:

- Dette er Irak om igen

Vi hører den samme retorik om Syrien og oplever en dynge af falske beviser, som ligner dét, vi oplevede med Iraks påståede masseødelæggelsesvåben i 2003, mener dansk læge og svensk fredsforsker.

Mellem 80-100.000 mennesker er dræbt i den to år gamle krig i Syrien. Vestlige lande har forsynet den væbnede opposition med våben til kampen mod præsident Bashar al-Assad. Her er de i byen Aleppo 22. august.
FOTO: Saad AboBrahim/Reuters/Scanpix
1 af 1

Propagandaen om Syriens kemiske angreb minder om propagandaen op til Irak-krigen om masseødelæggelsesvåben, mener fredsforskeren Jan Øberg. 

Amerikanske efterretningsagenter har i sidste uge angiveligt lyttet med på samtaler mellem en ansat i Syriens forsvarsministerium og lederen for en styrke udstyret med kemiske våben.

Alle kan jo påstå, at de er i besiddelse af en telefonsamtale. Vestlige lande er fløjtende ligeglade med beviser. De bygger op til krig. 
Jan Øberg, fredsforsker

De overhørte "panikagtige samtaler" er USA's bevis for, at regimet er ansvarlig for sidste uges raketangreb med giftgasser, skrev det meget ansete amerikanske magasin Foreign Policy i går. Optagelsen skulle være tilgået USA's nære allierede, blandt andet til den danske regering.

Postulat

At syriske hærfolk angiveligt har indrømmet gasangrebet i onsdags ved Ghouta er et postulat, mener Jan Øberg, der er dansk-svensk freds- og konfliktforsker, docent og leder af Den Transnationale Stiftelse for Freds- og Fremtidsforskning med hovedkvarter i Malmø.

- Alle kan jo påstå, at de er i besiddelse af en telefonsamtale. Vestlige lande er fløjtende ligeglade med beviser. De bygger op til krig. Det har de i hemmelighed gjort et stykke tid for at kunne smadre bygninger og klaske en præsident. Dette er propaganda. I Bosnien gik NATO ind uden FN-mandat. USA-koalitionen gjorde det samme i Irak, og de ser ud til at gøre det nu i Syrien, siger Jan Øberg til Arbejderen.

Ligheden mellem anklagerne fra telefonaflytningerne i Irak og nu Syrien er slående, viser Arbejderens research.

Den 5. februar 2003 hævdede USA's daværende forsvarsminister Colin Powell i FN's Sikkerhedsråd, at to chefer i Iraks 2. Republikanske Gardes Korps i telefonen aftalte at fjerne kemiske våben. Samtalen blev hemmeligt optaget af USA-agenter. 

Colin Powell indrømmede den 3. april 2004 overfor tv-stationen CNN, at "mine oplysninger var baseret på den bedste efterretning, der var mulig, men nu ser det ud til, at de ikke var solide nok".

Løgn fra Irak

Den 89-årige pensionerede professor og læge, Bent Sørensen, advarer mod at "gentage propagandaen fra Irak". 

- Dette er Irak om igen. Også dengang blev propaganda brugt for at få os i krig. Bush og Blair talte om masseødelæggelsevåben. Det viste sig at være løgn, men det fik Anders Fogh Rasmusen til jublende at få os med i krigen og derved brød de Grundloven, siger Bent Sørensen.

Han er ekspert i brandsår forårsaget af sennepsgas og har blandt andet behandlet danske fiskere med brandsår fra sennepsgas, som fiskerne kom i kontakt med på havet via ueksploderede søminer fra Første Verdenskrig.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. aug. 2013 - 15:03   28. aug. 2013 - 19:06

Syrien

Anders Fenger
Skribent
Krigen i Syrien
  • Siden 2011 har der været væbnet opstand mod styret i Damaskus.
  • Over 250.000 er blevet dræbt.
  • 7,6 millioner syrere er interne flygtninge.
  • 4,8 millioner syrere er flygtet ud af landet. Heraf befinder 2,7 millioner sig i Tyrkiet, godt én million i Libanon og over 600.000 i Jordan.
  • USA, Qatar, Saudi-Arabien og en række vestlige lande har fra krigens start støttet den væbnede opposition.
  • Siden 22. september 2014 har USA og allierede gennemført luftangreb i Syrien mod Islamisk Stat.
  • Luftangrebene sker uden tilladelse fra den syriske regering.
  • Rusland indledte 30. september 2015 bombninger i Syrien mod IS og den væbnede opposition efter invitation fra den syriske regering.
  • Tyrkiet invaderede 24. august 2016 Syrien og begyndte at oprette en "humanitær korridor" ved grænsen.
  • Syriske regeringsstyrker kontrollerer 85 procent af landets befolkede områder.
  • 13.-14. december 2016 opnåede regeringsstyrker støttet af russiske fly og libanesiske allierede en total sejr i Syriens næststørste by, Aleppo.
  • 29. december 2016 blev en våbenhvileaftale fremlagt, foreslået af Rusland, Iran og Tyrkiet.
  • I februar 2017 startede fredsforhandlinger i Astana, Kasakhstan, der efterfulgtes af møder i Genève, Schweiz. 
  • 17. marts 2017 ruller tyrkiske tanks ind i den nordvestlige syriske Idlib-provins.
  • I marts 2019 er det meddelt, at Islamisk Stat kun besidder et mindre område i Syrien.
  • I februar 2020 kæmper jihadistiske grupper og tyrkiske soldater i den nordvestlige Idlib-provins mod syriske regeringsstyrker.

Kilder: CNN, FN, The Guardian, SANA, UNHCR