22 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Folkeligt oprør i Senegal mod den tidligere kolonimagt Frankrig

Uro i Vestafrika

Folkeligt oprør i Senegal mod den tidligere kolonimagt Frankrig

I flere uger har det vestafrikanske land Senegal – der ellers bliver kaldt stabilt – været præget af uroligheder. Politivold, arrestationer, fattigdom og regeringens tætte forhold til Frankrig har skabt en rødglødende stemning, melder dansker bosat noget af året i Senegal.

En bølge af had mod franske interesser strømmer gennem Senegal. Her plyndres et nedbrændt Auchan-supermarked i Dakar den 6. marts.
FOTO: John Wessels/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

– Revolutionen, der er startet, er slet ikke til at stoppe.

Senegal er præ-get af levn fra den ydmygende franske kolonialistiske historie. Blandt andet i form af statuer og gadenavne.
Kristian Laubjerg

Med de ord beskrev oppositionslederen Ousmane Sonko situationen i det vestafrikanske land Senegal, der i de seneste uger har været præget af omfattende uroligheder mod vilkårlig politiundertrykkelse, korruption, fattigdom og ulighed. Mindst otte civile er blevet skudt af politiet. 

Landet er ledt af præsident Macky Sall fra det borgerlige, liberale parti APR.

>> LÆS OGSÅ: Frankrig ribber Afrika for 440 milliarder euro

Fiktiv anklage mod oppositionsleder

Ousmane Sonko selv blev løsladt den 8. marts efter at have været fængslet i fem dage på grund af en fiktiv anklage om voldtægt. Det førte til landsomfattende uroligheder. Han sidder i parlamentet for partiet Pastef-Les Patriotes.

Indenfor de seneste tre uger er domhuse, offentlige bygninger og franske butikker blevet plyndret og brændt ned. Blandt andet gik det den 6. marts ud over den franskejede supermarkedskæde Auchan i Dakar, rapporterede TV-stationen Al Jazeera den 6. marts. Også det franske energiselskab Totals benzinstationer i hovedstaden er blevet sat i brand.

Urolighederne understreger landets ekstreme fattigdom netop nu, hvor man står foran at udvinde betydelige olie- og gasforekomster. Cirka 40 procent af befolkningen lever ifølge Verdensbanken under fattigdomsgrænsen. I 2015 var omkring 42 procent af den voksne befolkning analfabeter.

Kolonialistisk historie

Danske Kristian Laubjerg arbejdede i mange år i FN-systemet som UNICEF's landeansvarlige i Senegal. Han er senegalesisk gift og bor flere måneder om året i landet. Han oplyser til Arbejderen, at Sonko er fortaler for en mere nationalt orienteret industri og handel, der ikke er afhængig af Frankrig.

– Sonko har lovet, at alle levn fra den ydmygende kolonialistiske historie vil blive fjernet, hvis han en dag bliver valgt til præsident. Det drejer sig om statuer og gadenavne, siger Kristian Laubjerg til Arbejderen.

I Dakar bærer flere gader stadig navnene på franske soldater fra kolonitiden, blandt andre kommandør Louis Faidherbe, der på otte måneder dræbte 20.000 mennesker.

Antifransk

De voldsomme demonstrationer peger på en stor utilfredshed med, at præsident Macky Sall er for profransk i sin politik, skriver det franske kommunistiske dagblad L'Humanité.

Senegal blev selvstændigt i 1960 efter 145 år som fransk koloni. Men Sonko beskylder præsidenten for at have tilladt og fremmet franske interesser, blandt andet indenfor industri og handel.

Frankrig er den største udenlandske investor i Senegal med investeringer for mere end 1,7 milliarder euro. Flere franske multinationale virksomheder som BNP Paribas, Eramet, Orange S.A., Necotrans og Société Générale opererer i Senegal.

Siden uafhængigheden har landets regeringer givet franske virksomheder meget gunstige økonomiske vilkår, så de frit kunne føre overskud ud af landet.

Senegal har ikke egen valuta. Landet bruger ligesom en række andre tidligere franske kolonier den såkaldte CFA-franc, der oprindelig var tæt knyttet til francen og i dag er knyttet til euroen.

Panafrikanisme

Kristian Laubjerg siger, at en af Sonkos største og mest aktive støtter er Gui Marius Sagna, som er grundlægger af bevægelsen France dégage! På dansk betyder det "Ud med Frankrig!" Bevægelsens formelle navn er "Den Folkelige og Panafrikanske Front for en Antiimperialistisk Revolution".

Gui Marius Sagnas aktiviteter har ført til tre fængselsstraffe på mindre end to år. Sonko, som blev løsladt i begyndelsen af nærværende uge, kræver, at andre såsom Gui Marius Sagna, der endnu sidder fængslet, løslades øjeblikkelig.

Franske kommunister solidariske

Det franske kommunistparti (PCF) støtter protesterne mod regeringen og præsidenten, selv om partiet mener, at Frankrig som land skal blande sig uden om senegalesiske indre anliggender.

"PCF opfordrer den franske præsident Emmanuel Macron til at bryde med den politik, der fører til diplomatisk støtte og støtte til præsidenten og regeringen samt til sikkerhedsstyrkerne i Senegal", skriver partiet, der også fordømmer massearrestationer.

Partiet opfordrer Macron til at revidere sin politik overfor de tidligere kolonier i Vestafrika, som gør Frankrig til medskyldig i den undertrykkelse, som den siddende senegalesiske regering praktiserer.

I 2010 lukkede Frankrig sin militærbase i Senegal, men opretholder en luftbase indenfor Léopold Sédar Senghors internationale lufthavn i hovedstaden Dakar, som ikke længere anvendes til civil trafik efter åbning af en ny lufthavn udenfor hovedstaden. Til gengæld bliver den gamle lufthavn i Dakar nu også anvendt af USA's luftvåben.

Regelmæssige demonstrationer

Der er præsidentvalg i 2024, og demonstranter frygter, at Macky Sall vil forsøge at sikre sig en tredje præsidentperiode i strid med forfatningen.

Da han blev løsladt i mandags, opfordrede Sonko til, at man holder revolutionen i live ved regelmæssige demonstrationer frem til det kommende præsidentvalg.

– Den landsomfattende mobilisering af ikke mindst de unge vælgere skyldes i stor udstrækning den støtte, Sonko modtog fra Sagnas bevægelse 'Ud med Frankrig", mener Kristian Laubjerg.

Frankrig står overfor en voksende kritik og skepsis over hele Vest- og Centralafrika, vurderer TV-stationen Al Jazeera. Den "anti-franske stemning" bliver forstærket i en række tidligere kolonier og Sahel-lande som Mali, Tchad, Niger, Burkina Faso og Mauretanien, hvor 5000 franske soldater deltager i Operation Barkhane, der officielt skal bekæmpe islamisk ekstremisme.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. mar. 2021 - 06:57   16. mar. 2021 - 06:58

Senegal

ah@arbejderen.dk
Fakta om Senegal
  • Ligger i Vestafrika og er på 196.700 kvadratkilometer, omkring 4,5 gange så stort som Danmark.
  • Indbyggetallet var i 2017 på 15,8 millioner mennesker, det vil sige 2,5 gange så mange som i Danmark.
  • Hovedstaden er Dakar med en million indbyggere i selve byen og omkring 2,5 millioner i storbyområdet Dakar.
  • Er tidligere fransk koloni og blev officielt selvstændigt i 1960, men har bevaret en tæt tilknytning til Frankrig. Blandt andet accepterede man tilstedeværelsen af fransk militær og gav franske virksomheder meget gunstige økonomiske vilkår, så de frit kunne føre overskud ud af landet.
  • Har ikke egen valuta. Landet bruger som en række andre tidligere franske kolonier den såkaldte CFA-franc, der oprindelig var tæt knyttet til francen og i dag er knyttet til euroen.
  • Er en republik. Præsident er Macky Sall, som har siddet ved magten siden 2012. Parlamentet består af et tokammersystem.
  • Vesten betragter Senegal som et af Afrikas mest demokratiske lande. Der har aldrig været et kup.
  • Der er omkring 20 forskellige etniske grupper i Senegal. De tre største er wolof, der omfatter 43 procent af befolkningen, sener med 15 procent og peul med 14 procent. Det officielle sprog er stadig fransk.
  • Den forventede levealder var i 2016 på 67 år. Omkring halvdelen af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen. Der er stor arbejdsløshed. I 2015 var omkring 42 procent af den voksne befolkning analfabeter.
  • Omkring 75 procent af befolkningen er beskæftiget i landbruget, hvor de vigtigste afgrøder er jordnødder, sukkerrør, hirse, bomuld og ris. Cirka 15 procent arbejder i fiskeriet. 
  • Senegal har et rigt kulturliv indenfor både litteratur, film, billedkunst og især musik. Landet er et musikalsk centrum i Vestafrika.

Kilder: Wikipedia, Nguen Nguen, Den Store Danske, Verdensbanken