Mange virksomheder i Spanien lukker.
En af de seneste store konkurser, som spanierne taler om, er den store elektronik- og hvidevarefabrik Fagor i San Sebastian i Baskerlandet, hvor 5642 ansatte ender på gaden.
De fleste af de virksomheder, som ikke lukker helt, skærer ned i antallet af ansatte, vurderer fagforeningsfolk, som Arbejderen har talt med i Leon i Spanien. Og det er blevet nemt at fyre med den nye arbejdsmarkedslov, der åbner for fyringer, hvis virksomheden kan fremlægge regnskaber med underskud.
Den store grafiske virksomhed Everest i byen León er i gang med at fyre 97.
Men de 400 ansatte kæmper med næb og klør for at forhindre fyringerne af en fjerdedel af kollegaerne.
Onsdag den 20. november var den en timelang advarselsstrejke på virksomheden, hvor de ansatte mødtes med pressen foran virksomheden og en fremmødt kreds af folk, der er klar til at støtte Everest-arbejdernes kamp.
400 ansatte kæmper med næb og klør for at forhindre fyringerne
- Der kan og skal findes en anden løsning på virksomheden økonomiske problemer end fyring og lønnedgang , siger Enrique Regero, der er tillidsmand på virksomheden og formand for den komite, der forhandler med ledelsen og samtidig mobiliserer modstand mod, at arbejderne skal betale krisen pris.
Over for Arbejderen medgiver Enrique Regero, at krisen har medført et fald i virksomhedens omsætning. Der sælges færre bøger - især skolebøger, som i høj grad er det, Everest producerer.
- Vi er lige nu i intense forhandlinger med ledelsen for at spare på andre poster end lønnen, og vi har fremlagt en række forslag.
- Hvis ikke de lytter til os, er vi indstillet på at strejke, tilføjer han.
I weekenden skal han tale ved en forventet stor demonstration i centrum af Leon, hvor fagbevægelsen og sociale organisationer indkalder til samlet protest mod fyringer og lønnedgang samt angreb på pensioner og de studerendes vilkår. Mod privatiseringer og besparelser i det offentlige - kort sagt mod at krisen skal betales af Spaniens arbejdere og pensionister.
I henhold til reglerne i den nye arbejdslov har Everest indstillet til den lokale arbejdsret, at den giver grønt lys til fyring af de 97 ansatte.
Arbejdsretten er ved at analysere sagen, og en kendelse ventes i starten af december.
Tre dages arbejdsuge
Siden maj 2012 har de ansatte haft nedsat arbejdstid.
- I dag arbejder vi kun fra mandag til onsdag. Vi får kun løn for den tid, vi arbejder. De, der har ret til arbejdsløshedsunderstøttelse, får suppleret deres indtægt, fortæller José Antonio Errero, som er lagerarbejder og med i aktionskomiteen. Men det er mindre end vores normale løn, tilføjer han til Arbejderen. Understøttelsen er 75 procent af grundlønnen i op til to år.
José Antonio Errero fortæller, at dagens protest skal vise ledelsen, at de ansatte står sammen, og at der er støtte uden for virksomheden.
1000 fyret på medicinalfabrik
Han savner dog en mere aktiv koordinering af kampen mod fyringerne, og nævner en håndfuld virksomheder, hvor hundredevis af ansatte er fyret eller har fået et fyringsvarsel.
Det gælder blandt andet den store medicinalfabrik Antibioticos i den anden ende af industriområdet, hvor der var ansat over 1000. I dag er der fire, som går omkring og tjekker vinduer og døre.
José Antonio Errero vil ikke for åben mikrofon snakke om, hvad der forhandles med ledelsen om for at undgå fyringer.
Det vil tillidsmanden Enrique Regero imidlertid gerne.
- Vi har foreslået, at vi samler arbejdsdagen, som i det meste af Europa og derved bliver mere effektive, fortæller han.
I dag er arbejdsdagen afbrudt af to timers siesta.
- Vi foreslår at udgifterne til rejser og transport skæres.
- Og hvis vi ender med, at nogen skal fyres, så kræver vi, at virksomheden og myndighederne bliver enige om at bevilge en tidlig pension til dem på 58 år og derover. For hvis de fyres, kommer de aldrig i arbejde igen, forklarer tillidsmanden.
Den 3. december afsiger arbejdsretten kendelse.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278