22 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Indiske fagforeninger strejker mod privatisering af banker

Indien i oprør

Indiske fagforeninger strejker mod privatisering af banker

I Indien gennemførte ni fagforeninger for bankansatte en landsdækkende strejke mod regeringens privatisering af banker. Én million arbejdere deltog i strejken, der varede to dage.

I byen Allahabad protesterede medlemmer af fagforeningen AIBOC mod privatisering af offentlige banker.
FOTO: Sanjay Kanojia/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Den 15. marts påbegyndte ni indiske fagforeninger for bankansatte en landsdækkende strejke mod regeringens privatisering af offentligt ejede banker. Én million arbejdere ansat i offentlige banker deltog i strejken, der varede to dage.

Hvis ikke regeringen lytter til dem, så vil de gennemføre en endnu større strejke på ubestemt tid, på linje med bøndernes oprør.
Sowmya Dutta, generalsekretær for AIBOC

Ifølge den indiske avis The Times of India kommer strejken, efter at Indiens højreradikale BJP-regering meldte ud, at to offentlige banker vil blive privatiseret. Regeringen nævnte ikke, hvilke banker der var tale om.

Initiativet er endnu et eksempel på en lang række privatiseringsprojekter, som Indiens regering ledet af premierminister Narendra Modi har igangsat. Siden november 2020 har især de indiske bønder været i oprør mod privatisering af landbruget.

>> LÆS OGSÅ: Bøndernes blokader breder sig til hele Indien

En kamp mod privatisering

Størstedelen af andelene i Indiens Udviklingsbank blev før ejet af Indiens regering, men i 2019 solgte regeringen sine andele til det private forsikringsselskab LIC. Desuden har regeringen fusioneret 14 offentlige banker gennem de sidste fire år.

Privatisering og fusioner har medført, at antallet af offentlige banker i Indien er faldet til 12. Og nu har regeringen altså gjort det klart, at yderligere to ud af de 12 banker vil blive solgt til private firmaer.

Ansatte i Indiens offentlige banker er imod privatisering af deres arbejdspladser, da private firmaer ofte skærer ned i de ansattes løn og fyrer personale. Privatisering vil desuden betyde, at bankansatte mister garantien for livstidsansættelse, da dette kun er en garanti for arbejdere i den offentlige sektor.

Derfor nedlagde én million bankansatte fra ni fagforeninger arbejdet på tværs af Indien. Det førte blandt andet til, at pengeautomater løb tør for kontanter, handelstransaktioner blev afbrudt, og checks ikke kunne indløses.

Sowmya Dutta, generalsekretær for fagforeningen AIBOC, fortæller nyhedsmediet Scroll.in, at de bankansattes kamp mod privatisering vil fortsætte, hvis ikke regeringen indordner sig.

– Hvis ikke regeringen lytter til dem, så vil de gennemføre en endnu større strejke på ubestemt tid, på linje med bøndernes oprør, advarede Dutta.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. mar. 2021 - 06:26   23. mar. 2021 - 06:28

Indien

mbs@arbejderen.dk
Bøndernes oprør i Indien

Foto: Sajjad Hussain/AFP/Ritzau Scanpix

  • Den 26. november 2020 var Indien vidne til verdenshistoriens største strejke bestående af 250 millioner arbejdere.
  • Med strejken krævede de blandt andet en ende på privatisering af flere sektorer, som den højreradikale BJP-regering har igangsat.
  • Samme dag marcherede titusindvis af bønder til New Delhi, hvor de slog lejr udenfor byen på landevejene ind til hovedstaden.
  • Her har de siden blokeret vejene i protest mod nye love, der privatiserer landbrugshandlen.
  • Regeringen ønsker at forhandle, men bønderne accepterer ikke andet end en komplet tilbagetrækning af de nyliberale love.
  • På Indiens nationaldag den 26. januar 2021 indtog bønderne New Delhi, hvor de besatte Det Røde Fort.
  • Der var voldelige sammenstød mellem politiet og demonstranterne, hvorunder en demonstrant mistede livet.
  • Regeringen har flere steder lukket for vand, elektricitet og internet for at bryde oprøret.
  • Men oprøret breder sig til hele Indien. Samme dag som bønderne indtog Delhi, var der massive protester i landets andenstørste by Mumbai.
  • Den 6. februar oprettede bønder i hele Indien vejblokader på de indiske landeveje.
  • Den 26. marts markerede bønderne, at deres oprør havde varet fire måneder, ved at gennemføre endnu en national nedlukning af Indien.