05 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kræver genforhandling af EU-aftale

Historisk beslutning i norsk LO:

Kræver genforhandling af EU-aftale

EØS-aftalen mellem EU og Norge betyder, at norske love og regler på arbejdsmarkedet bliver skubbet til side, kritiserer LO. Nu kræver forbundets kongres genforhandling af hele EØS-aftalen.

Vi skal have ret til selv at bestemme kollektive kampskridt og norske overenskomster, siger norsk LO.
FOTO: regjeringen.no
1 af 1

Historisk.

Sådan sammenfatter flere iagttagere beslutningen på det norske LO's kongres fra den 3-7. maj om at kræve genforhandling af Norges EØS-aftale med EU.

Hidtil har LO haft en beslutning om, at EØS-aftalen skal ligge til grund for organisationens Europa-politik.

Norge er ikke medlem af EU, idet et stort flertal stemte nej i 1973, men EØS-aftalen forbinder alligevel Norge til EU's indre marked. EØS-aftalen har fastlagt retningslinjer for industripolitik, regionalpolitik, mad, forbrugerbeskyttelse, miljøpolitik, ligestilling og alkoholpolitik.

Aftalen betyder, at Norge skal indføre alle EU's love om det indre marked. Det norske Storting kan imidlertid afvise lovene, men har aldrig benyttet sig af muligheden.

Norsk lovgivning skal overtrumfe EU's regler.

Norsk LO

EØS-reglerne har forrang for den nationale lovgivning, hvis der opstår en konflikt. Og dét er blevet for meget for et flertal af de delegerede på kongressen.

De vedtog derfor en udtalelse, der i disse dage giver genlyd i Norge.

"EØS-aftalen påvirker norsk arbejdsmarked og samfund gennem beslutninger truffet i EU. LO kræver, at norske myndigheder modsætter sig begrænsninger i retten til kollektive kampskridt, det kollektive forhandlingssystem og retten til national løndannelse. ILO-konventioner, norske overenskomster og arbejdsmarkedslovgivning gives forrang frem for EU-reglerne. En sådan forrang skal løses mellem parterne i EØS-aftalen. "

LO kræver, at regeringen genforhandler EØS-aftalen direkte med EU udfra protokol 35, hvor der står, at Norge, "forpligter sig til om nødvendigt at indføre en lovregel om, at EØS-reglerne skal gå forud i disse tilfælde."

LO kræver, at paragraffen bliver vendt på hovedet, så norsk lovgivning overtrumfer EU's regler for det indre marked.

SF'ere tilfredse

Regeringspartiet SV - søsterparti til det danske SF - er tilfreds med beslutningen.

- Det er nødvendigt at sætte foden ned, når trygheden for norske ansatte udfordres af EØS-aftalen. Fra SV's side lover vi at stå side om side med fagbevægelsen og det norske arbejdsmarked, når EØS truer, siger næstformand i SV's stortingsgruppe, Karin Andersen, på partiets hjemmeside.

EØS-aftalerne omfatter de 27 EU-medlemsstater og de tre EFTA-lande Norge, Island og Liechtenstein

Lederen af Norges "​​Nei til EU", Heming Olaussen, mener, at LO's beslutning er den vigtigste beslutning i norsk politik i mange år. 

- Med denne LO-beslutning vil der komme en eskalering af konflikten mellem LO og EU-reglerne, spår han overfor netavisen ABC News fra Oslo.

Ledelsen i Arbeiderpartiet og LO stod på tilhængersiden sammen med erhvervslivet og næsten hele pressen i 1973. Men LO anbefalede et norsk nej til EU-medlemsskab ved den anden folkeafstemning, der fandt sted i 1994.

Statssekretær Norvald Mo fra Arbeiderpartiet forholder sig ikke til kravet om EØS-genforhandling, men udtaler kortfattet til ABC News.

– Jeg opfatter, at LO er optaget af at bevare den norske model på arbejdsmarkedet og at beskytte arbejdstagere mod social dumping.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. maj. 2013 - 10:42   17. maj. 2013 - 10:45

Norge

ah@arbejderen.dk, se@arbejderen.dk