Arne Knudsen, der er gruppeformand i 3F Transport, Logistik og Byg Aarhus, er meget begejstret for, at verdensfagforbundet WFTU rækker hånden ud til danske fagligt aktive på venstrefløjen.
Det skete på et møde i Valby for to uger siden, hvor WFTU opfordrede til at arrangere en konference i Danmark om social dumping og international solidaritet.
- Det er alle tiders. Der er i høj grad brug for, at vi snakker sammen på europæisk plan. Der er brug for en anden måde at snakke og arbejde på, end dén som fagtoppen lancerer. Det kan give håndslag på konkret samarbejde. Det skal tage udgangspunkt i kampen mod forringelserne, som EU står for, siger han til Arbejderen.
På mødet i forrige uge, arrangeret af 3F BJMF i København, sagde George Mavrikos, at "WFTU vil sørge for, at der kommer folk fra fagforeninger og fagforbund i EU-landene til konferencen i Danmark".
- Det er oplagt at få et samarbejde op at stå. Der er i dén grad behov for, at progressive, fagligt aktive på venstrefløjen samler sig i EU-landene. Arbejderklassen i alle EU-lande bliver jo ramt af EU's angreb. Nogle bliver ramt hårdere end andre, men i bund og grund er det fælles kamp, der skal til, mener Arne Knudsen.
Der er brug for en anden måde at snakke sammen og arbejde sammen på.
Arne Knudsen
Han fornemmer store frustrationer i EU-landene.
- De reagerer mod angrebene på deres levevilkår. Men også herhjemme er der frustration, blandt andet over dagpengeforringelserne. Hvorfor ikke samle protesterne i en situation, hvor venstrefløjen er svag, mener han.
Han er skeptisk overfor LO. FTF og AC, Akademikernes Centralorganisation, der i dag sætter sig til bordet med EU-kommissionen her i Danmark for at drøfte, hvordan EU kan skabe vækst og beskæftigelse. På forhånd har EU-kommissionen sagt, at man mener, at man bør "kigge på" Tyskland og specielt Hartz-reformerne for at lede efter løsninger.
Hartz-reformerne fra 1990'erne undergravede tyske lønninger og forringede arbejdsforholdene markant.
- At drøfte spørgsmålet med EU-kommissionen er langt ude i hampen. Når jeg har snakket med tyske håndværkere på besøg her i Danmark, har de samstemmende berettet om, hvordan den tyske arbejder er blevet forarmet af Hartz-reformerne. I dag er der lavtlønsjob, og overenskomsterne er sat ud af spillet, siger Arne Knudsen, der er murer.
Han advarer LO og AC.
- Hvis ikke de afviser EU-kommissionens snak, er det bare for langt ude. Og at de endnu ikke har taget afstand fra den tyske model, er endnu værre, siger Arne Knudsen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278