Fredag i sidste uge holdt NATO's generalsekretær Anders Fogh Rasmussen møde med Moldovas regeringsleder Iurie Leanca.
NATO og Moldovas konservative koalitionsregering har indgået en såkaldt partnerskabsaftale, og Moldova har tilbudt at bidrage med soldater til NATO's KFOR-missionen i Kosovo.
Generalsekretæren bød det velkomment, at Moldova arbejder på at komme tættere på EU og NATO ifølge NATO's hjemmeside.
Moldovas befolkning er delt næsten lige over i spørgsmålet, om det skal orientere sig mod EU og NATO eller fastholde traditionelle forbindelser med Rusland. Landets tre borgerlige partier har tilsammen et lille flertal i parlamentet og danner regering. Det kommunistiske parti er landets største parti, som ved sidste valg i 2010 fik 39 procent af stemmerne, men holdes uden for indflydelse.
Spændt situation i Georgien
NATO er tilsvarende i et tæt samarbejde med regeringen i Georgien om at udvikle de gensidige forbindelser frem mod Georgiens optagelse i NATO. Den 26.-27. juni samles NATO's daglige politiske ledelse - de 28 faste NATO-ambassadører - til et særligt møde i Georgien.
I slutningen af juni holder de 28 NATO-ambassadører møde i Georgien.
Det prominente NATO-møde gennemføres i en situation, hvor Rusland og NATO udveksler skarpe politiske erklæringer om situationen i Georgien. De to parter er uenige om, hvordan regionen Sydossetien skal administreres. Georgiens regering gør krav om området, men det har i henhold til en aftale mellem Sydossetiens lokalregering og Moskva selvstyre, og russiske tropper understøtter lokalregeringen.
I forbindelse med et NATO-ministermøde den 5. juni kritiserede Anders Fogh Rasmussen Ruslands opførelse af et grænsehegn omkring Sydossetien:
- At bygge dette hegn er i strid med international lov og aftalerne fra 2008. Det er simpelthen ikke acceptabelt, og vi henstiller til Rusland om at leve op til landets internationale forpligtelser.
Det fik Rusland, der er imod Georgiens optagelse i NATO, til at protestere:
- Det er beklageligt, at NATO igen er gået i den propagandafælde, som kræfter i Georgien har stillet op, sagde Ruslands viceudenrigsminister Alexander Grushko .
- NATO-alliancen ved udmærket, at Rusland opfylder sine internationale forpligtelser nøje og handler helt i henhold til aftalen mellem Rusland og Sydossetien, tilføjede Grushko.
NATO afviser Rusland
I forbindelse med NATO-mødet udtrykte Anders Fogh Rasmussen NATO's holdning således:
- Lad mig understrege, at ingen tredjelande skal blande sig i NATO-beslutninger om kommende medlemmer... så denne sag afgøres i partnerskabet mellem Georgien og NATO.
Ud over Moldova og Georgien har NATO også partnerskab og indledende dialog om medlemsskab med Bosnien-Hersegovina, Montenegro og den tidligere jugoslaviske republik Makedonien, oplyser NATO.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278