Nelida Sifuentes Cueto er en godt 30-årig kvinde.
Senator i Bolivia, quechua af etnisk herkomst, datter af en bondefamilie og hun har ni søskende.
Sifuentes-familien er bønder. De dyrker majs, quinoa og andre afgrøder og holder får og kvæg.
– Jeg vil ikke fremhæve mig selv, men jeg er en af de senatorer, der engagerer mig meget i ledelse. For ved du hvad? Folk er lige glade om en senator har været med til at vedtage 10.000 love, eller 10 love. Det, der betyder noget for dem, er om deres senator åbner øjnene for virkeligheden, om du gør noget for at løse problemer eller skabe udvikling der, hvor de lever.
Nelida Sifuentes er trods sin unge alder og sin ydmyge baggrund en sikker og resolut kvinde.
Hun besøgte Danmark i forbindelse med landsmødet i SF i april, og hun finder en time til at møde Arbejderen.
– Jeg kommer fra Chuquisaca, fra Tomina. Det er i en dal i bjergene. Der er noget varmt, så derfor er vores traditionelle tøj forholdsvis let.
Et kort over Bolivia viser, at Nelida Sifuentes' landsby ligger cirka 600 kilometer sydøst for hovedstaden La Paz. Her er Andesbjergene ved at flade ud og gå over i en højslette. Hvis man fortsætter 400 kilometer mod øst og syd lander man i Paraguay.
Et nøjere kig på kortet viser, at landsbyen Tomina ligger blot få kilometer fra Valle Grande og La Higuera, som er de historiske steder, hvor den cubanske revolutionshelt Che Guevara kæmpede sine sidste kampe og og den 9. oktober 1967 blev likvideret i den lille skolebygning i La Higuera.
Sifuentes-familien er bønder. De dyrker majs, quinoa og andre afgrøder og holder får og kvæg.
Nelida er familiens eneste politiker. De andre lever og arbejder på landet. De er alle med i MAS - Bevægelsen for Socialisme, som præsident Evo Morales står i spidsen for.
En senators arbejde
– Som senatorer har vi tre opgaver. Vi skal lovgive, vi skal arbejde med ledelse og vi skal føre økonomisk og administrativ kontrol.
Det første er det, der tager mest tid, det andet er det vigtigste, og det tredje skal man huske.
Cirka sådan vægter Nelida Sifuentes sit arbejde som senator.
Vi arbejder med en række love, som skal forbedre kvinders stilling.
Senatets arbejdsuge går fra tirsdag til fredag. Mandag er senatorerne ude hos vælgerne, hjemme i sit 'departement' som en senator valgkreds hedder.
– Om mandagen møder jeg mennesker, organisationer og institutioner og lytter til deres forslag og vanskeligheder. Jeg bringer deres ønsker med til præsident Evo Morales og hans regering, forklarer hun.
Det kan handle om en skole, der skal udvides eller en vej, der skal repareres.
– Vi har som senatorer ingen penge, men vi ved, hvor ministrene holder til. Derfor kan vi gå hen og banke på og sige: Hør lige her minister. Der er brug for det og det....
Født under diktaturet
Nelida Sifuentes var barn under Bolivias nyliberale regeringer. Hun var ung mens den tidligere diktator Hugo Banzer var valgt præsident mellem 1997 og 2001.
Hendes mor var analfabet. Selv gik hun blot fire år i skole og skulle bagefter passe får.
Hun har været aktiv siden hun var 15 år; lokalradio, lokalpolitik, regional politik og nu landspolitik.
Partiet MAS – Bevægelsen for Socialisme – og lederen Evo Morales har forandret Bolivia i Nelidas levetid, og Nelida Sifuentes har selv været med i hele perioden.
Pengene fra olie- og naturgassalg går til sundhed og uddannelse.
Hvis Nelida Sifuentes skal nævne tre vigtige politiske sager, som parlamentet arbejder med, så er det for det første kvindernes stilling, udviklingen af demokratiet og industrialiseringen af Bolivia.
Parlamentet i Bolivia består af to kamre; et deputeretkammer med 130 medlemmer og Senatet med 36. Der vælges fire senatorer i hver af Bolivias ni departementer.
– Vi arbejder med en række love, som skal forbedre kvinders stilling. Med den nye grundlov har kvinder formel ligestilling. Præsident Evo Morales har meget stor tillid til kvinderne. Han har udpeget kvindelige ministre - og kvindelige ambassadører!
Nelida peger med et smil over på Bolivias repræsentant i Danmark, Carla Ledezma. Der har vi et godt bevis. En kvinde repræsenterer hendes land i Danmark.
48 procent af medlemmerne af parlamentet er kvinder, fortæller hun videre.
Historisk har der imidlertid været problemer med undertrykkele af kvinder, dårlig behandling og vold.
– Det må man ikke mere. Det er ulovligt.
Men virkeligheden forandrer sig ikke med et slag, selvom Bolivia forandrer sig med stormskridt. Og kvinderne faktisk spiller en hovedrolle, forklarer Nelida Sifuentes.
– Præsidentens tillid til kvinderne har medført, at rigtig mange kvinder i dag er meget engagerede i landets og samfundets udvikling.
Ifølge Nelida er kvinder mindre korrupte. Kvinder spiller en nøglerolle i opgøret med en udbredt tradition for korruption, som stadig præger landet.
– Vi har som måske det eneste land i verden et ministerium til bekæmpelse af korruption. Hidtil er det lykkedes at hente 128 millioner bolivianos, som var udbetalt uretmæssigt, tilbage til statskassen.
En boliviano svarer cirka til en dansk krone.
Industrialiseringen af landet
Da Evo Morales tiltrådte som præsident var hans første store projekt at nationalisere Bolivias naturgas og olie.
– Tidligere fik staten kun 18 procent, mens de 82 procent af indtægterne gik til de transnationale selskaber, forklarer Nelida Sifuentes. I dag er det lige omvendt. Nu får de transnationale 18 procent og resten er til os, tilføjer Nelida fornøjet.
Befolkningen i Bolivia har set, hvad der er muligt. De har fået åbnet øjnene.
Pengene fra olie- og naturgassalg går til sundhed og uddannelse, til opbygning af et mobiltelefonnet og tv-transmission til hele landet. I stedet for at bygge stationære master i det store land – det er 25 gange så stort som Danmark – har Bolivia opsendt en kommunikationssatellit.
Der investeres i landbruget. Fødevareproduktionen øges med fastholdelse af en høj økologisk bevidsthed.
Fabrikker bygges:
– I nærheden af Potosi på min hjemegn bliver der bygget en glasfabrik. Det har vi aldrig haft før.
– Udvindingen af lithium øges. Der kommer offentlig transport og vejnettet udvides og forbedres.
– Man skal være total blind for ikke at se de enorme forandringer, som der sker i Bolivai, slutter Nelida Sifuentes.
Hvor er problemerne
Men lige et spørgsmål mere: Er der ikke problemer? Hvad kan stoppe den positive udvikling i Bolivia?
– Et regeringsskifte, lyder svaret.
Nelida tror på, at med Evo Morales og partiet MAS i spidsen vil de nå målet om, at Bolivia er en 'velfærdsstat' i 2025, hvor alle indbyggere får dækket deres grundlæggende behov. Slut med fattigdom og sult. Et godt liv til alle!
Nelida Sifuentes ser optimistisk på fremtiden og peger på, at hendes folk har set, hvad der er muligt. De har fået åbnet øjnene.
– Det kan godt ske, at der på et tidspunkt bliver valgt en anden regering, men hvis de forsøger at ruller udviklingen tilbage og tager det gode liv fra folk, så holder de ikke en uge, forudser den socialistiske senator.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278