OAS-generalsekretær Luis Almagro retter i en 73 sider lang rapport om Venezuela et dramatisk angreb på landets valgte præsident Nicolas Maduro og hans regering:
Regeringen "overtræder sine borgeres rettigheder, holder politiske fanger, som kun er skyldige i uenighed, torturerer, stjæler, er korrupt, handler med narkotika og udsætter sit folk for mangel på mad, medicin og de penge, som behøves for at overleve".
Et flertal, herunder en række små og økonomisk sårbare nationer, afviste USA's pression.
Sådan lyder det i rapporten, som udtrykkelig sammenligner præsident Maduro med Latinamerikas værste diktatorer og bødler som Argentinas Videla, Chiles Pinochet, Perus Fujimori, Haitis Duvalier, Paraguays Stroessner og Nicaraguas Somoza.
"Det er dér Nicolas Maduro og Diosdado Cabello ender", skriver OAS-lederen Luis Almagro.
Diosdado Cabello er medlem af Venezuelas parlament og leder af det socialistiske parti PSUV.
Almagros rapport blev tirsdag i sidste uge fremlagt for de 35 lande, som er medlemmer af OAS – Organisationen af Amerikanske Stater. Rapporten blev dog afvist af et flertal blandt landene, og generalsekretærens forslag om at smide Venezuela ud af OAS, hvis regeringen ikke udskriver valg inden for 30 dage, kom end ikke til afstemning.
Siden har der rejst sig højlydte protester, der afviser anklagerne fra OAS, og som påpeger, at OAS er en utroværdig organisation, som aldrig gik imod den lange række af diktatorer, som Latinamerikas historie bugner af, og som Almagro henviser til:
"Siden sin grundlæggelse (i 1948; red.) har OAS medvirket til sammensværgelser imod de latinamerikanske folks uafhængighed med en række interventioner og kup. På grund af både tavshed og direkte medskyld er OAS ansvarlig for forbrydelser, tortur og forsvindinger af mere end 250.000 latinamerikanere", skriver Den Internationale Komite for Fred, Retfærdighed og Værdighed".
Komiteen samler personligheder og intellektuelle i Nord- og Sydamerika samt Europa. Komiteen har kontor i Oakland i Californien.
Dansk protest
Også i Danmark lyder der protester mod OAS og Luis Almagros optræden:
"OAS har i sin snart 70-årige historie lukket øjnene for snesevis af militærkup og diktatorers tortur og undertrykkelse; fra Guatemala i 1954 til Chile i 1973 og Honduras i 2009. Omvendt har organisationen sat sig i bevægelse, når folkelige kræfter tog og vandt magten i et land. Som da Cuba styrtede diktatoren Fulgencio Batista i 1959 og tre år senere blev smidt ud af OAS. Nu udspiller et lignende scenarium sig over for Venezuela, der har skabt store sociale fremskridt for den fattige befolkning."
Sådan skriver fagforeningen BJMF, Kommunistisk Parti, KPiD, Hands off Venezuela, Dansk-Cubansk Forening med flere i en fælles udtalelse.
Under den ophedede debat i OAS sidste tirsdag imødegik Venezuelas udenrigsminister Delcy Rodriguez anklagerne fra Luis Almagro.
Rodriguez påpegede, at aldrig før i Venezuelas historie har der som i dag været et sundhedssystem, som dækker 80 procent af befolkningen. Og i dag er Venezuela nummer fem blandt landene i verden målt på antal skoleelever og studerende i forhold til befolkningstal.
Seks millioner fattige familier er sikret mad gennem særlig distribution, og de seneste 16 år er antallet af folk, der modtager en pension fra staten vokset fra 300.000 til tre millioner – hele 95 procent af alle landets ældre.
OAS i lommen på USA
Delcy Rodriguez mener, at OAS er i lommen på USA, der – som hun understregede – betaler 60 procent af OAS's budget.
Da USA's daværende præsident Obama i marts 2015 truede med at invadere Venezuela og underskrev et dekret om, at Venezuela udgjorde trussel mod USA's sikkerhed og udenrigspolitik, tav OAS, lød kritikken fra Rodriguez.
– OAS er blevet en dysfunktionel organisation, som handler i strid med international lovgivning, sagde udenrigsministeren med henvisning til, at det pågældende møde var indkaldt i strid med OAS's love.
USA havde forud for mødet i OAS lagt pres på medlemslandene for at få dem til at stemme for at suspendere Venezuela.
Men et flertal, herunder også en række små og økonomisk sårbare nationer afviste USA's pression. Blandt andre Haiti, Dominica, El Salvador og Den Dominikanske Republik modstod presset fra Washington, skriver den latinamerikanske tv-station TeleSur.
Den republikanske senator og tidligere præsidentkandidat Marco Rubio har ifølge Telesur truet med, at Haiti mister sin økonomiske støtte fra USA på grund af landets opbakning til Maduros regering i Venezuela.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278