11 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Palæstinenser: Golflandes sheiker er på kollisionskurs med deres befolkning

Efter arabisk anerkendelse af Israel

Palæstinenser: Golflandes sheiker er på kollisionskurs med deres befolkning

Det kommer ikke bag på palæstinenseren Khaled Barakat, at de arabiske golflande Forenede Arabiske Emirater og Bahrain i sidste uge officielt anerkendte Israel. De har længe været i samme båd som USA og Israel – vendt imod os, siger han i dette interview.

"USA prøver at forme en alliance af arabiske regimer og Israel", siger forfatteren Khaled Barakat.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Da repræsentanter for de arabiske golflande Forenede Arabiske Emirater og Bahrain i sidste uge gav hånd til Israels premierminister i Det Hvide Hus i Washington, medførte det internationale dønninger. De tre lande anerkendte hinanden diplomatisk. 

Normaliseringen mellem Israel og to golfstater kommer ikke bag på os. De har samarbejdet længe.
Khaled Barakat, palæstinenser

Det var en kniv i ryggen på palæstinenserne, konstaterede den palæstinensiske befrielsesorganisation PLO.

Den 48-årige palæstinensiske forfatter, organisator og aktivist Khaled Barakat er dog ikke overrasket. Det er ikke et voldsomt slag mod palæstinenserne og deres frihedskamp, siger han via videoforbindelse fra Canada, hvor han kortvarigt befinder sig.

– Forenede Arabiske Emirater og Bahrain og andre reaktionære arabiske golfstater har i lang tid haft sikkerhedspolitiske og økonomiske forhold til Israel, men aldrig slået det officielt fast. I de seneste 10-15 år er forholdene til Israel gradvist blevet normaliseret mellem ikke blot de to stater, men også Saudi-Arabien, siger Khaled Barakat til Arbejderen.

Åbner ambassader

Aftalen i Washington tilskynder til øget turisme og handel mellem staterne, øger kultur- og sportssamarbejdet, og der åbnes ambassader. Desuden øjner israels våbenindustri chancen for at eksportere våben til Forenede Arabiske Emirater, skriver det amerikanske Forbes Magazine.

>> LÆS OGSÅ: Palæstinensere raser over aftale mellem Israel og emiraterne

Senest er det kommet frem, at Israel måske skal producere vingerne til de F-35-kampfly, som USA planlægger at sælge til golfstaten.

– Det kommer ikke bag på os. De enevældige reaktionære arabiske kongedømmer i Golfen har planlagt denne normalisering længe med det formål at få et helt afklaret forhold til Israel. De er alle guidet af samme mål som imperialismen, anført af USA. De to regimer har længe befundet sig i samme fjendtlige lejr som USA og Israel, vendt mod palæstinensisk selvbestemmelse og frihed.

– De er Israels allierede i regionen, mener Khaled Barakat, der er marxist og i 2018 var koordinator for kampagnen for løsladelse af PFLP's generalsekretær Ahmad Sa'adat.

PFLP står for Folkefronten for Palæstinas Befrielse og er på både USA's og EU's terrorliste, selv om organisationen er den tredjestørste politiske kraft blandt alle palæstinensiske grupper efter Fatah og Hamas.

>> LÆS OGSÅ: Terma A/S involveret i krænkelser af menneskeret

Bahrain har længe fredet Israel

Khaled Barakat minder om, at Bahrains enevældige konge, Sheik Hamad ibn Isa Al Khalifah, længe har jublet over Israels angreb på arabiske lande i regionen, forsvaret Israels premierminister Netanyahu og bagatelliseret den zionistiske stats undertrykkelse af palæstinensere. I 2017 fordømte kongen den arabiske boykot af Israel og erklærede, at Bahrains statsborgere fremover vil få lov til at besøge Israel.

Normalisering af forholdet bliver af de fleste arabere i regionen betragtet som et brud på arabisk enhed, en krænkelse af boykotten af ​​Israel og opgivelse af den arabiske fredsplan fra 2002. Fredsplanen opfordrer til fuld israelsk tilbagetrækning fra det arabiske område, som blev besat i 1967 – i bytte for normalisering af forholdet til den arabiske verden.

>> LÆS OGSÅ: Bahrain lukker ned for kritik af Israel

Arabisk Liga handler ikke

Den Arabiske Liga, en organisation for 22 arabiske stater, formåede dog ikke at blive enige om at fordømme Forenede Arabiske Emiraters og Bahrains anerkendelse af Israel, selv om ligaens mål er "at opfylde håb og forventninger for alle arabiske lande" samt "anerkendelse af Palæstina som selvstændig stat".

Står palæstinenserne ikke håbløst alene tilbage, når end ikke Den Arabiske Liga kan bakke dem op?

– Saudi-Arabien og dets medløbere af reaktionære golflande har taget Den Arabiske Liga som gidsel – især efter at Syrien i 2011 blev suspenderet fra forsamlingen. Ligaen er strukturelt forandret. Landene, der er medlem, har ikke lige rettigheder. For eksempel har Libanon intet at sige, mens Saudi-Arabien dikterer alt.

– Rå magt bestemmer ligaens retning. Det er et instrument for underkastelse og splittelse. Ikke enhed. Der er ikke tale om den samme liga, som i 1960'erne var inspireret af Gamal Abdel Nasser fra Egypten.

– Desuden har Forenede Arabiske Emirater presset en række lande i Den Arabiske Liga til at makke ret. Det er jo velkendt, at Forenede Arabiske Emirater har investeret i mange arabiske lande. Vi ved, hvordan spillet foregår, siger Khaled Barakat.

Øger internt pres

Mange internationale medier spår, at de næste lande til at anerkende Israel er Saudi-Arabien, Marokko, Oman, Kuwait og endog Mauretanien ...

– Hvis du følger de arabiske meningsmålinger i lande som Bahrain eller Forenede Arabiske Emirater, vil du se, at befolkningen dér ikke støtter normaliseringen af forholdet til Israel. Folket får intet ud af anerkendelsen, der er ikke tale om en fredsaftale, da landene ikke var i krig. 

En meningsmåling fra Washington Institute i 2017 viste, at kun omkring 15 procent af befolkningen i Bahrain støttede diplomatiske forbindelser med Israel.

– Bahrain har desuden gennemgået en fredelig revolution igennem de seneste 10 år, som har skabt stort had til kongemagten. Det er tydeligt, at aftalen i Washington ikke udtrykker folkets vilje, men den herskende klasses, siger Khaled Barakat.

Palæstinenseren mener, at befolkningens store modstand i begge golfstater vil sætte ekstra fart i de interne protester mod undertrykkelsen.

– Det vil øge den interne konflikt mellem masserne og myndighederne, og det vil fremskynde de reaktionære arabiske diktaturers fald, mener Khaled Barakat.

Han mener, at det var et langt hårdere slag, da Egypten underskrev en fredsaftale med Israel i Camp David i 1979. Eller da Jordan – der har den længste grænse med Palæstina – i 1994 underskrev en såkaldt fredsaftale med Israel.

– De to aftaler berørte os meget, og vi mærkede effekten, siger Barakat.

>> LÆS OGSÅ: Straffedomstol: Vi vil undersøge Israel for krigsforbrydelser

Israels annektering stadig på bordet

Hvad mener du om, at Forenede Arabiske Emirater påstår, at de med aftalen med Israel har fået løfte om, at Israel suspenderer sin annektering af store dele af Vestbredden?

– Ja, de retfærdiggør af al kraft deres studehandel overfor egen befolkning og folkene i regionen. Men det er fup. De har ikke spurgt palæstinenserne. De forsøger at smide os under bussen. Israels premierminister Benjamin Netanyahu har selv sagt, at annekteringen stadig er på bordet. Han fik blot et pusterum, da presset mod Israel denne sommer blev for kraftigt.

Barakat henviser til Netanyahus egne ord i august – efter at nyheden om fredsaftalen med Forenede Arabiske Emirater var offentliggjort. Her sagde han, at annekteringen "stadig var på bordet", og at han stadig var "forpligtet", citerede mideasteye.net.

Hvad er USA's rolle i Forenede Arabiske Emiraters og Bahrains aftale med Israel?

– USA prøver at forme en alliance af arabiske regimer og Israel for at spille med muskerne i regionen og konfrontere Kina og Iran og andre kræfter. Trump vil genvælges, han stoler blindt på Israel, og han respekterer ikke det mindste andre lande i regionen – ikke engang basale diplomatiske høfligheder overholder hans administration.

>> LÆS OGSÅ: USA vil af med det palæstinensiske problem

Khaled Barakat tøver i nogle sekunder, ser ned, retter så blikket fast på videoskærmen.

Historisk opgave for befolkninger

Men hvad er så EU's rolle i spillet i Mellemøsten. Den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (S) – der følger EU's politik for Mellemøsten til punkt og prikke – siger, at aftalen mellem Israel og golfstaterne er god, fordi den endelig kan få forhandlinger i gang med palæstinenserne om fred?

– Den position støtter besættelsen og koloniseringen af Palæstina. Den er ikke i tråd med international lov. Hvis den danske udenrigsminister respekterer international lov, må han kræve, at Israel overholder den, at landet afslutter sin besættelse og giver de palæstinensiske flygtninge ret til at vende tilbage.

– Enten støtter du Israel eller palæstinenserne. Din udenrigsminister tøver jo ikke med at afkræve af andre lande som Syrien, at de overholder international lov. Han tøver heller ikke med at kræve international lov opretholdt med magt og er villig til at lade massakrer foregå i Irak og Syrien under påskud af at forsvare international ret. Hvorfor er Israel tabu, når det begår etnisk udrensning og følger en konsekvent apartheidpolitik?

Khaled Barakat vender sig imod de lande i Europa, der nærmer sig Israel, specielt Serbien, der er kandidatland til at blive medlem af EU. Senest har landets regering signaleret, at det vil flytte sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem i stil med USA.

– USA og præsident Donald Trump har dikteret, hvad Serbien skal mene, siger Barakat, der selv stammer fra Østjerusalem.

EU medskyldig i besættelse

Khaled Barakat mener, at folkene i Europa har et stort ansvar for at imødegå Israels "zionistiske planer".

– De europæiske regeringer er medskyldige i besættelsen. Tysklands regering støtter for eksempel Israel ved at sælge atomubåde til landet. EU gør ikke, hvad den burde gøre.

– Befolkningerne i Europa står overfor en historisk opgave, at ændre den politiske kurs i EU – det starter ved fagbevægelsen, kvindebevægelsen, studenterbevægelsen. Udgangspunktet er, at de ikke stoler på deres regeringer. Flertallet forstår palæstinensernes tørst efter frihed.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. sep. 2020 - 15:15   23. sep. 2020 - 15:17

Interview

ah@arbejderen.dk
Rød bog: Khaled Barakat
  • Født i 1972 i Østjerusalem.
  • Forfatter og i 2018 koordinator for kampagnen for løsladelse af PFLP's generalsekretær Ahmad Sa'adat.
  • Har boet i Beirut, Libanon, og er kendt for at diskutere perspektiverne for PFLP og dele organisationens analyser.
  • PFLP står for Folkefronten til Palæstinas Befrielse og er den største marxistiske palæstinensiske modstandsorganisation.
  • PFLP står både på EU's og USA's terrorliste.
  • Blev i 2019 udvist af Tyskland, hvor han havde boet de seneste år.
  • Det tyske myndigheder sagde, at han udgjorde en "sikkerhedsrisiko".
  • Barakat appellerede udvisningen til retten og afventer stadig svar.
  • Opholder sig midlertidigt i Canada.