07 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Skuffet rød-grøn alliance i Norge

Borgerlige scorer flertal

Skuffet rød-grøn alliance i Norge

Vi fik ikke mobiliseret vores sympatisører, siger Arbeiderpartiets kommunikationschef til Arbejderen. Velfærds-aktivister forbereder sig på angreb fra den nye borgerlige regering.

Det lykkedes ikke Norges socialidemokratiske statsminister Jens Stoltenberg (i baggrunden) at stoppe Erna Solberg, den konservative leder af Høyre.
FOTO: Fredrik Varfjell/NTB/Scanpix
1 af 1

Norges åbent borgerlige partier sikrer sig 96 pladser i Stortinget, mens de rødgrønne regeringspartier kun får 72. Det viser de officielle tal, rapporterer norsk tv, NRK.

Jens Stoltenberg lykønskede mandag aften Høyres leder, Erna Solberg, med sejren og meddelte, at han vil træde tilbage som regeringschef.

Det lykkedes os ikke at mobilisere sympatisører og vælgere.
Pia Guldbrandsen, Arbeiderpartiet.

Arbeiderpartiets kommunikationschef Pia Guldbrandsen er fattet, men dybt skuffet.

Mobilisering?

- Det lykkedes os ikke at mobilisere sympatisører og vælgere. Vi troede, at flere støttede os i de afgørende uger. Men jeg tror egentlig, at folk efter otte år ønskede noget andet, og det handler ikke så meget om politik, siger hun til Arbejderen.

Den rød-grønne koalitions største parti, det socialdemokratiske Arbeiderpartiet opnåede 30,9 procent - det svarer til 55 mandater.

Det konservative parti Høyre fik 26,8 procent, og det giver 48 mandater.

De to andre partier i den nu tidligere statsminister Jens Stoltenbergs regering, centrumpartiet Senterpartiet - og SF's norske søsterparti Sosialistisk Venstreparti (SV) - fik henholdsvis 5,5 procent (10 mandater) og 4,1 procent (syv mandater).

SV var ellers i flere meningsmålinger spået til at ryge ud af Stortinget på grund af Norges spærregrænse på fire procent, men nåede lige over barren.

Det indvandrerfjendske Fremskrittspartiet fik 16,3 procent, hvilket svarer til 29 mandater, mens Kristelig Folkeparti opnåede 5,6 procent og 10 mandater.

Lige efter kom det borgerlige parti Venstre med 5,3 procent, hvilket udløser ni mandater.

Miljøpartiet De Grønne røg ind i Stortinget med 2,8 procent - udløst af et mandat i Oslo-kredsen. Det er første gang, partiet er i Stortinget.

Ikke knaldrødt

Parti Rødt, minder om Enhedslisten, blev heller ikke denne gang valgt til Stortinget. Partiet fik kun 1,1 procent af stemmerne. Meningsmålinger gav partiet mellem 1,3-1,5 procents opbakning.

Næstformand i partiet Rødt, Marielle Leraand, er bekymret.

- Dette er slemt. En højreregering de næste år! Vi er skuffede, det er ikke til at skjule. Det er begrædeligt, men vi må op på hesten igen, siger hun kortfattet til Arbejderen.

Asbjørn Wahl, leder af græsrodsinitiativet For Velferdsstaten, forbereder sig på store kampe mod den nye borgerlige regerings angreb på velfærden.

- Jeg tror, vi kommer til at se store sammenstød i den kommende tid mellem kræfter, der ønsker privatiseringer, og dem, der er imod. Og så vil vi desværre nok komme til at se angreb på arbejdstidsreglerne, siger han til Arbejderen.

Norges Kommunistiske Parti (NKP) fik 609 stemmer (0,0 procent) i de syv amter, de stillede op i. 

 

 

 

 

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. sep. 2013 - 14:40   10. sep. 2013 - 15:17

Norge

ah@arbejderen.dk