I en guide til skoleledere beordrer Storbritanniens uddannelsesministerium (DfE) at brug af antikapitalistiske kilder i undervisningen skal stoppes. Ønsket om at afskaffe det kapitalistiske system sidestilles af regeringen med modstand mod ytringsfrihed, antisemitisme og opfordringer til ulovlig aktivitet. Det skriver The Guardian.
Jeg er lærer, og dette er mit offentligt udtalte ønske om at vælte kapitalismen.
James McAsh, grundskolelærer
Den opsigtsvækkende melding møder kritik, blandt andet fordi ordren kan forhindre undervisning i vigtige dele af Storbritanniens historie, hvor antikapitalistiske aktører har spillet indflydelsesrige roller. Flere har også kritiseret, at indskrænkningen vil resultere i undervisning, som tegner et usandfærdigt billede af kapitalismen.
Tidligere skyggeminister John McDonell fra det socialdemokratiske Labour vurderer overfor The Guardian, at ordren vidner om en voksende "autoritarisme" i Storbritanniens konservative regering.
Ekstreme standpunkter
"Skoler bør under ingen omstændigheder benytte sig af kilder, produceret af organisationer, der tager ekstreme standpunkter på politiske spørgsmål", skriver DfE i guiden.
Ministeriets første eksempel på "ekstreme standpunkter" er "et offentligt udtalt ønske om at afskaffe eller vælte demokrati, kapitalisme eller at gøre en ende på frie og retfærdige valg".
"Dette er tilfældet, selvom materialet ikke i sig selv er ekstremt, da brugen af det kunne signalere godkendelse eller støtte til organisationen".
DfE forbyder altså ikke blot undervisningsmateriale, der i sig selv er antikapitalistisk. Ministeriet forbyder alt materiale produceret af organisationer, der før har givet udtryk for, at de er antikapitalister.
Det britiske parlamentsmedlem og forhenværende skyggeminister McDonell frygter, at forbuddet mod antikapitalistiske kilder forhindrer lærere i at undervise i store dele af britisk historie. En historie som i høj grad er præget af en lang og i perioder stærk socialistisk bevægelse.
Guide møder modstand
Også blandt undervisere i Storbritannien har guiden fra regeringen vakt harme.
"Jeg er lærer, og dette er mit offentligt udtalte ønske om at vælte kapitalismen", skriver den britiske grundskolelærer James McAsh i et tweet.
McAsh mener, at forbuddet mod antikapitalisme på usandfærdig vis sammenkobler demokrati med kapitalisme.
"Men kapitalisme er ikke en følge af demokrati. Faktisk det modsatte. Under kapitalisme er demokrati kun muligt i et begrænset omfang", mener læreren.
"Ægte demokrati trænger også igennem i økonomien. Sådan at verdens ressourcer kan bruges for alles godtbefindende", fortsætter McAsh.
Grundskolelæreren McAsh er ikke alene i sin kritik.
Emily O'Sullivan, som studerer undersøgende journalistik, giver i et tweet udtryk for, at Storbritanniens regering overser landets reelle problemer ved at forbyde antikapitalisme i undervisningen.
"Elsker hvordan regeringen tror, at unge mennesker bliver antikapitalister på grund af lærere/pensummet og ikke på grund af, at vi ikke har råd til at købe et hus; vi konkurrerer mod 200 andre mennesker for et job ved Tesco, og vi har stigende adgang til info, der viser os, hvad de rige rent faktisk laver", skriver O'Sullivan.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278