05 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

USA sender militær fortrop til Jordan

Syrien-konflikten optrappes

USA sender militær fortrop til Jordan

USA og NATO truer med indgreb på grund af Assad-styrets kemiske våben efter Israels anklager om, at Syrien har brugt kemiske våben mod den væbnede modstand. Ruslands udenrigsminister advarer Vesten mod at gentage fejlene fra Irak.

Syriske oprørere forbereder at fyre en raket ind Aleppo-bydelen Saif al-Dawla. EU åbner nu for køb af olie fra oprørskontrollerede områder i Syrien for at skabe indtægter til Assad-styrets modstandere.
FOTO: Miguel Medina/AFP/ScanpixDenmark
1 af 1

USA sender inden udgangen af maj 200 soldater til baser i Jordan ved grænsen til Syrien. De er en fortrop, som kan blive øget til 20.000 eller flere, hvis præsident Obama beslutter at gribe ind i konflikten i Syrien for at tage kontrol med depoter af kemiske våben.

Det skriver Los Ageles Times og tilføjer, at der allerede er "flere dusin amerikanske soldater i Jordan".

På NATO-mødet onsdag var der også debat om kemiske våben i Syrien. Israel havde dagen f'ør NATO-mødet anklaget Assad-styret for at bruge nervegas mod sine modstandere. Anklagerne kommer fra brigadegeneral Itai Brun fra Israels efterretningstjeneste, men Israels premierminister Netanyahu har afvist at bekræfte oplysningerne, sagde USA's udenrigsminister John Kerry på NATO-mødet.

Irak-scenarie

På NATO-topmødet deltog Ruslands udenrigsminister Sergei Lavrov i diskussionen om Syrien. Lavrov advarede mod, at Vesten gentager "et Irak-scenarie".

Irak blev i 2003 invaderet, fordi Vesten fastholdt, at Saddam Hussein rådede over masseødelæggelsesvåben. Det viste sig siden ikke at passe.

- Vi mener, at enhver konkret rapport om, at der skal være brugt kemiske våben skal undersøges til bunds... Syriens regering har bekræftet sin villighed til at modtage eksperter, som kan undersøge specifikke hændelser hvor som helst i Syrien, sagde Lavrov ifølge det russiske nyhedsbureau RiaNovosti.

Israel havde inden NATO-mødet anklaget Assad-styret for at bruge nervegas mod sine modstandere.

Han beklager, at en FN-mission af eksperter er strandet i Cypern på vej til Syrien. Ifølge FN forsinker de syriske myndigheder delegationen, fordi den ud over at undersøge anklager om brug af kemiske våben i Khan al-Assal ved Aleppo også kræver at undersøge andre anklager om brug af ulovlige våben.

USA's præsident Obama har flere gange afvist, at USA vil gribe ind i den blodige konflikt i Syrien, men Obama har også tilkendegivet, at hvis Assads styrker bruger kemiske våben, så kan USA beslutte at gribe ind.

Og onsdag på NATO-mødet i Bruxelles gentog generalsekretær Anders Fogh Rasmussen ord til andet Obamas udmelding.  NATO er "ekstremt bekymret for brugen af ballistiske missiler i Syrien og for mulig anvendelse af kemiske våben", citerer Al-Jazeera Anders Fogh Rasmussen.

NATO har for flere måneder siden udstationeret raketbatterier i Tyrkiet ved grænsen til Syrien. Disse Patriotmissiler skal angiveligt beskytte Tyrkiet mod missilangreb fra Syrien. Der har været enkelte tilfælde med raketter og granater affyret fra Syrien ind over grænsen til Tyrkiet. Men det kan imidlertid være oprørere, som ønsker at tvinge Vesten ind i konflikten, har kritikere påpeget.

Olie og våben

Om en måned udløber EU's forbud mod at levere våben til oprørerne i Syrien. Ifølge medierne presser Frankrig og Storbritannien på for at forsyne Assads modstandere med våben, mens blandt andre Tyskland og Danmark er imod.

Men der leveres allerede omfattende materiel og økonomiske støtte til oprørerne. Og EU har netop tilladt eksport af olie fra områder, som kontrolleres af oprørere. Det sker for at sikre indtægter til oprørerne. Samtidig vil man nøje kontrollere, at olieeksporten ikke gavner 53 selskaber og 179 personer, der er forbundet med Assad-regimet, skriver EU-observer.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. apr. 2013 - 10:57   28. apr. 2013 - 11:00

Syrien

se@arbejderen.dk