Det har skabt røre, at USA's udenrigsminister John Kerry har udnævnt en hard-line ven af Israel til posten som Washingtons særlige kontaktperson i fredsforhandlingerne mellem Israel og palæstinenserne.
At lade en erklæret zionist være mægler mellem parterne, svarer til at lade en ræv vogte gæs, lyder kritikken. Og flere kritikere siger nu, at udnævnelsen af Martin Indyk vil gøre reelle forhandlinger om fred endnu mere umulige. Heriblandt er Richard Falk, FN's særlige udsending for menneskerettigheder i det besatte palæstinensiske områer.
Martin Indyk er en skamløs politisk allieret med Israel.
Richard Falk
Tirsdag blev USA's tidligere ambassadør i Israel, Martin Indyk, udnævnt til John Kerrys vigtigste udsending i de israelsk-palæstinensiske forhandlinger. Indyk skal være forbindelsesled mellem parterne og mægle.
Indledende forhandlinger startede mandag i Washington, og i tirsdag morgen mødtes Israels justitsminister Tzipi Livni og palæstinensernes chefforhandler Saeb Erekat med USA's præsident Barack Obama i Det Hvide Hus.
Zionist
Martin Indyk arbejdede fra 1982-85 som forskningsleder ved American Israel Public Affairs Committee (AIPAC), der er den største pro-israelsk lobbygruppe i Washington, som forsvarer Israels interesser i USA. Derefter blev Martin Indyk USA's ambassadør i Israel. Først fra 1995-1997 og derefter fra 2000-2001.
- Barack Obama begår en fejl, hvis han tror, at en mand med meget pro-israelske ideologiske holdninger kan mægle i en konflikt og skabe retfærdig og varig fred. USA gør præcis det samme igen og igen og forventer hver gang, at det fører til et andet resultat. Det gør det ikke, siger Josh Ruebner fra USCIO, en amerikanske kampagne for at afslutte den israelske besættelse, til radiostationen WBAI.
Omvendt er USA's udenrigsminister, John Kerry optimist.
- Martin Indyk er en erfaren diplomat, og han ved, hvad der har virket, og han ved, hvad der ikke har fungeret. Ambassadør Indyk er realistisk og forstår, at israelsk-palæstinensisk fred ikke er nem at opnå, at det ikke vil ikke ske natten over. Men han forstår også, at der nu er en vej fremad, og at vi uopsætteligt skal følge denne vej fremad, siger han ifølge nyhedsbureauet AP.
USA forsøger efter eget udsagn at mægle en aftale, der er baseret på en tostatsløsning, hvor en ny palæstinensisk stat, som består af Gaza og Vestbredden, fredeligt skal eksistere side om side med Israel.
Tredjepart?
Richard Falk, professor i international ret ved Princeton-universitetet i USA og FN's særlige rapportør for menneskerettigheder i de palæstinensiske områder, er bekymret for fredsprocessen og udnævnelsen af Martin Indyk.
- John Kerry, USA's udenrigsminister, siger, at succes i forhandlingerne vil afhænge af viljen fra begge sider til at foretage "rimelige kompromisser". Men hvem vil træffe beslutning om, hvad der er rimeligt? Kan man i den forbindelse stole på en tredjepart og såkaldt mægler, der så skamløst er politisk allieret med Israel, spørger han i et interview med tv-stationen Al-Jazeera.
I marts understregede Barack Obama under sit første besøg i Israel sin solidaritet med landet.
- Israel har ingen større ven end USA, sagde han ifølge tv-stationen BBC.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278