27 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Usikker våbenhvile og måske valg i et krigstræt Libyen

Atter udenlandsk indblanding

Usikker våbenhvile og måske valg i et krigstræt Libyen

Flere lande blander sig i borgerkrigen i Libyen. Nu dikterer en amerikaner, hvem der skal deltage i de aktuelle fredsforhandlinger. Mellemøsteksperter advarer om, at Libyen endnu en gang kan blive taberen. Fredsaftalerne er ikke det papir værd, de er skrevet på.

Rekrutter fra den FN-støttede regeringshær på øvelse i Tajoura-bydelen i Libyens hovedstad Tripoli 21. november i år. De er den ene part i borgerkrigen, der er sat på skrøbelig pause.
FOTO: Hazem Ahmed/Reuters/Ritzau Scanpix
1 af 1

De stridende klaner og militser i Libyen – der får støtte af flere stormagter – er så krigstrætte, at der er indledt fredsforhandlinger. Der er ligefrem tale om at afholde valg.

Hvorfor er en amerikaner leder af fredsprocessen i Libyen?
Michael Springmann, eks-diplomat

Men fraktionerne stoler ikke på hinanden, og en fredelig løsning af konflikten er yderst usikker. Desuden er en amerikaner toneangivende i fredsprocessen, hvilket tiltrækker kritik.

Diplomaten fra USA, Stephanie Williams, er udpeget til at lede ​​FN's støttemission i Libyen (UNSMIL) og spiller en mæglerrolle i fredsforhandlingerne, der startede i nabolandet Tunesien 9. november.

Fredsprocessen i Libyen er blevet døbt The Libyan Political Dialogue Forum (LPDF). Dets mål er at udpege en ny ledelse, der skal styre landet, indtil der afholdes nye valg i hele landet. Planen er, at der skal være prlamentsvalg den 24. december 2021.

Stephanie Williams fik konkret lov til at bestemme, hvem af Libyens klanledere og krigsherrer der skulle inviteres til konferencen i Tunis. Hun udpegede 49 ud af i alt 75 deltagere. 

Det faktum kritiserer den tidligere amerikanske diplomat Michael Springmann i en artikel på den canadiske netportal globalresearch.ca. Springmann påpeger, at netop amerikanerne deltog i det militære overfald på Libyen i 2011 sammen med NATO. En amerikaner kan derfor ses som partisk, mener han.

"Det var også amerikanere – Barack Obama, Hillary Clinton og NATO – der i 2011 fik Moammar Gaddafi myrdet og Libyen ødelagt", skriver Michael Springmann.

Som eks-diplomat har han været udstationeret i Tyskland, Indien og Saudi-Arabien. Han er i dag kritisk overfor USA's udenrigspolitik og er forfatter til bogen "Visas for Al Qaeda" om CIA's "beskidte arbejde" i verden.

Klaner uenige

Michael Springmann mener, at det vil blive meget svært at forlige de stridende grupper i Libyen. Begge parter i borgerkrigen er skyldige i overgreb på menneskerettigheder, magtmisbrug og korruption. Grupperne stod ellers samlet, da NATO intervenerede i 2011 og udgjorde luftvåben i kampen mod Gadaffi-styret.

Selv lederen af FN-missionens egen juridiske afdeling, Claudio Cordone, tvivler på en fredelig løsning.

– Ikke blot en, men flere krige pågår i hele landet, og væbnede enkeltpersoner styrer alt. Der er en ud af 10 chancer for, at fred vil lykkes og vil fungere, siger han til UN-Radio.

Claudio Cordone tilføjer, at Libyen i dag har nået et "højdepunkt af undertrykkelse", siden Muammar Gadaffi blev væltet i 2011.

– Begge sider er sammensat af en række militser, der ikke på nogen måde tolererer nogen uenighed eller kritik i de områder, de kontrollerer, siger Claudio Cordone.

Udlandet blander sig

De to største stridende politiske grupper i dagens Libyen er den FN-støttede regering, der kontrollerer området omkring hovedstaden Tripoli, og dens modpart, Libyan National Army (LNA), der kontrollerer hovedparten af landet.

Den FN-anerkendte regering er ledt af Fayez al-Sarraj. Dén får støtte fra Tyrkiet i form af våben og 10.000 lejesoldater, der for en stor del er kommet fra krigen i Syrien, fremgår det af den tyrkiske nyhedstjeneste ahvalnews.com.

Støtte fra Egypten

På den anden side af konflikten står LNA, anført af general Khalifa Haftar. Denne part får militær støtte af Egypten, Forenede Arabiske Emirater, Saudi-Arabien, Israel, Frankrig, Grækenland og Rusland. 

Egypten mener imidlertid, at den FN-anerkendte regering er et værktøj i hænderne på det Muslimske Broderskab og derfor er en trussel mod Egypten.

Hvilken rolle, USA spiller i konflikten, er dunkel. USA deltog i NATO's bombekrig i 2011, hvor også Danmark deltog. Og Khalifa Hafter har levet i eksil i USA i årevis og er uddannet af USA's udenlandske efterretningstjeneste CIA i dets hovedkvarter i Langley, Virginia. Haftar fik statsborgerskab i USA i 1980'erne og 1990'erne, skrev Arbejderen i april sidste år og tilføjede, at han bliver kaldt "CIA's mand i Libyen".

>> LÆS OGSÅ: USA's mand i Libyen

Olieaftale i Libyen

Det er konkret Libyens olieressourcer, der har fået parterne til forhandlingsbordet, mener Michael Springmann.

Libyen råder over de største kendte oliereserver på det afrikanske kontinent på anslået 43,1 milliarder tønder olie og mindst 1,3 billioner kubikmeter gas.

Den franske oliegigant Total håber at få ret til at fortsætte olieboringerne i Waha-feltet i Sirte-bassinet, skriver nyhedsbureauet AFP.

Omvendt kæmper det italienske olieselskab ENI for borerettigheder i Libyen, skriver det italienske onlinemagasin Italics Magazine.

Efter at den første våbenhvile blev indgået i august, underskrev de største libyske krigsherrer en olieaftale i oktober. Herefter begyndte penge at strømme ud i den libyske økonomi, fordelt ligeligt til regioner og stammer.

Denne ordning styrkede især den FN-støttede regerings vicepremierminister, Ahmed Maiteeq, der forhandlede aftalen på plads sammen med general Khalifa Haftar fra LNA, vurderer Michael Springmann.

Det er i den forbindelse usikkert, om det er borgerkrigens parter selv, der ønsker fred. Noget tyder på, at olieselskaberne har hvisket de libyske krigsherrer i ørerne, at konflikten er "dårlig for forretningen", skriver Springmann.

Artiklen kan downloades og printes i PDF her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. dec. 2020 - 06:55   11. dec. 2020 - 10:08

Libyen

ah@arbejderen.dk
Libyen
  • Libyen er en stat i Nordafrika mellem Egypten og Tunesien.
  • 90 procent er ørken. Store olie- og gasforekomster.
  • 5,7 millioner indbyggere.
  • Hovedstaden hedder Tripoli.
  • Vigtigste regioner: Tripolitania, Fezzan og Cyrenaica.
  • Fjerdehøjeste bruttonationalprodukt pr. indbygger i Afrika.
  • Før 2011 havde befolkningen den højeste levealder i Afrika.
  • I 2011 blev præsident Muammar Gaddafi væltet med støtte fra NATO, som bombede landet fra luften.
Hvem er hvem i Libyen 2020?
  • Flere af de væbnede militser i Libyen, der i 2011 sammen med NATO bekæmpede Muammar Gadaffi-regimet, bekæmper nu hinanden.
  • På den ene side – lige udenfor hovedstaden Tripoli – står libyske militser omkring militslederen Khalifa Hafter.
  • De var indtil marts-april 2016 anerkendt af Vesten og fik støtte fra USA, Frankrig og Storbritannien, Egypten, Saudi-Arabien og Forenede Arabiske Emirater.
  • I dag støttes de af Frankrig, Grækenland, Israel, Egypten, Rusland og Forenede Arabiske Emirater.
  • På den anden side står regeringen i Tripoli.
  • I marts-april 2016 anerkendte FN, USA og EU denne regering under premierminister Fayez al-Sarraj.
  • Regeringen får støtte af Italien, Qatar og Tyrkiet.
  • Islamisk Stat (IS) har fodfæste i små områder af Libyen.
  • Med i kampene om magten er også al-Qaeda-gruppen Ansar al-Sharia.
  • En tredjedel af landet kontrolleres af militser, der støtter den afsatte Muammar Gaddafi.

Kilder: Tripoli Post, BBC, Reuters, CNN, FN

Libyens olie
  • Libyen råder over de største kendte oliereserver på hele det afrikanske kontinent på anslået 43,1 milliarder tønder olie og mindst 1,3 billioner kubikmeter gas.
  • Italien importerer 23-25 procent af al olie og gas og er Libyens største handelspartner. 
  • Lækkede WikiLeaks-dokumenter viser, at det statslige libyske olieselskab NOC under Muammar Gadaffi i 2009 ændrede sin kontrakt med det franske olieselskab Total.
  • Det betød, at Frankrig gik fra at få 50 procent til 27 procent af den olie, som selskabet udvinder i Libyen.
  • Fjernelsen af Gadaffi-regimet i 2011 betød, at Frankrig og Storbritannien atter fik fuld adgang til Libyens olie.