I den evige strøm af litteratur om Anden Verdenskrig tilføjes nu en bog om Schiølergruppen, der fra slutningen af 1944 og frem til kapitulation i maj 1945 arbejdede for den tyske besættelsesmagt og bistod det berygtede Hipokorps i den væbnede kamp mod modstandsbevægelsen. Det var besættelsens virkelige terrorister.
Omkring 12.000 danske mænd meldte, med forskellige motiver, til Frikorps Danmark. Halvdelen af dem blev optaget. Af dem faldt cirka 2000 på Østfronten, og ligeså mange blev sårede eller kom i sovjetisk fangenskab.
Andre valgte at bidrage til nazismen ved at blive stikkere eller som Schiølergruppen, direkte terrorister. Gruppens varemærke var deres brutalitet og nazistiske overbevisning. Navnet på gruppen var lederen Ib Gerner Ibsens dæknavn.
Bogen tegner et socialt og psykologisk portræt af gruppen og dens medlemmer i et forsøg på at forstå den situation, de handlede i, og den psykologiske og sociale baggrund, de hver især havde for at gribe til våben mod landsmænd, men uden at forherlige dem.
Alle gruppens medlemmer havde været frivillige på Østfronten og var stærkt anti-kommunistiske. Trods deres brutalitet var de hverken psykopater eller lignende men almindelige folk fra arbejderklassen. Akkurat som mange fra arbejderklassen i dag tiltrækkes af højrefløjen i Tyskland, Frankrig, England, Grækenland og Danmark. Bare tænk på hjemmehjælperen Kjærsgaard.
Gruppen begik i alt 15 likvideringer, anholdt flere modstandsfolk, udførte bombeattentater og røverier.
Bogen følger gruppens udvikling fra dens etablering til dens afvikling samt retsopgøret, hvor lederen Ib Gerner Ibsen og dens næstkommanderende Helmut Mortensen blev henrettet. Blandt de mange historier er en blodig gidseltagning i Nansensgade, likvideringen af tre modstandsfolk i en have i Husum og mordet ved Frederiksholms kanal på Johan Scharff Ravn, et af gruppens egne medlemmer, der blev likvideret, da man tvivlede på graden af hans loyalitet.
Schiølergruppen skildres som de terrorister og banditter, de var. Trods ens afsky for dem er bogen spændende og let at gå til.
En spændende bog om et sort kapitel i dansk historie.