15 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Den borgerlige modstandskamp

Den borgerlige modstandskamp

Fortællingen om den nationalkonservative modstandsbevægelse Holger Danske er fremragende læsning.

Medlemmer af modstandsgruppen Holger Danske skuler barskt til fotografen en gang i 1943.
FOTO: Privatfoto
1 af 1

I 1943, tre år efter Tysklands besættelse af Danmark, mødtes en lille gruppe nationalkonservative i baglokalet til radioforretningen Stjerne Radio på Istedgade 31 i København.

I alt mistede organisationen 64 medlemmer, herunder de kendte "Flammen" og "Citronen".

Her dannede de modstandsorganisationen Holger Danske, som udviklede sig til besættelsens største med omkring 500 medlemmer og et par hundrede medhjælpere, primært unge. I alt mistede organisationen 64 medlemmer, herunder de kendte "Flammen" og "Citronen". Bogen har en fornem liste over alle dens aktioner.

Forfatteren Peter Birkelund har været ansat på Frihedsmuseet. Han fortæller på fremragende vis, hvem de var, hvilke aktioner de deltog i og så videre.

De startede det illegale blad De Frie Danske, stod bag en række sabotager og en del likvideringer af stikkere og danskere i tysk tjeneste.

Holger Danske kom på grund af dødsfald, arrestationer og flugt til at bestå af hele tre organisationer, hvor den anden var den mest aktive. Fra efteråret 1943 begyndte gruppens storhedstid med sabotage og stikkerlikvideringer. I alt udførte organisationen omkring 430 aktioner, heraf 150 sabotager og mindst 170 likvideringer. Bogen har flere spændende historier om disse likvideringer som, især efter befrielsen, blev omdiskuteret.

Den tredje Holger Danske gruppe skulle primært forberede slutopgøret. Den var organiseret som regulært militær og kunne mønstre hele 400 medlemmer.

Bogen er baseret på mere end 300 mundtlige og skriftlige beretninger fra tidligere Holger Danske folk, lavet under og efter besættelsen. Det er fantastisk læsning. Hertil kommer sabotørernes aktionsrapporter og afhøringer af mistænkte samt illegale blade og legale aviser. På denne måde lykkedes det Birkelund at tegne et detaljeret og dramatisk billede af en af besættelsens vigtigste modstandsgrupper og dens aktører.

Der mangler mere stof til belysning af forholdet mellem kommunisternes modstandsorganisation BOPA og Holger Danske, samt Holger Danskes forhold til den britiske sabotageorganisation SOE, der havde til formål at stække kommunisterne i krigens slutning.

Bogen er en mere "folkelig" udgave af forfatterens videnskabelige undersøgelse "Holger Danske. Sabotage og likvidering 1943 – 1945". Den kom i to bind i 2008. Hvis den nye bog betyder øget kendskab til Holger Danske og modstandskampen, så er det fint og fortjent.

"Sabotør i Holger Danske" er en indsigtsfuld og velskrevet bog om en af besættelsens hovedaktører.

12. maj. 2015 - 15:30   12. maj. 2015 - 15:30

Bøger

Bjarne Nielsen
Anmelder
5

Peter Birkelund: Sabotør i Holger Danske. 592 sider, illustreret, 350 kroner. Lindhardt og Ringhof.