08 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Den grove udnyttelse af børn

Anledning til debat

Den grove udnyttelse af børn

Filmen ”Der kommer en dag” er et hårdt angreb på de børnehjem, der groft udnyttede børn helt op til slutningen af 60’erne. Hvornår kommer den officielle undskyldning fra staten?

De to drenge, Elmer og Erik (henholdsvis Harald Kaiser Hermann og Rudbeck Lindhardt) er fremragende i deres spillefilmsdebut. Lars Mikkelsen står stærkt som den halvpsykopatiske forstander. I midten Sofie Gråbøl som læreren Lilian.
FOTO: Christian Geisnæs
1 af 1

Instruktøren Jesper W. Nielsen har skabt en meget stærk og følelsesladet film med "Der kommer en dag", baseret på virkelige historier om børnehjem i 1960'erne, heriblandt Godhavn.

Der intet i filmen, der føles overdrevent eller forkert.

Sagen om Godhavn-drengene er stadig ikke afsluttet, og tilsyneladende kommer der heller ikke en undskyldning fra staten for den mishandling og grove udnyttelse drengene var udsat for.

Simpel arbejdskraft

De to drenge, Elmer og Erik (henholdsvis Harald Kaiser Hermann og Rudbeck Lindhardt) er fremragende i deres spillefilmsdebut. Lars Mikkelsen står stærkt som den halvpsykopatiske forstander, der lever i en gammeldags opfattelse af, at børn ikke er en gave, men noget man groft kan udnytte. Så kan de blive en arbejderklasse, der igen kan udnyttes af andre.

Manuskriptforfatteren Søren Sveistrup har da også hentet materialet til filmen fra forskellige fortællinger fra opdragelsesanstalten Godhavn.

Mens ungdomsoprøret er igang

Søren Sveistrup har ladet fortællingen i filmen følge tiden op gennem 60’erne, hvor der som bekendt skete utroligt meget i ungdomskulturen og i skolepolitikken. I USA arbejdede man benhårdt på inden udgangen af 60’erne at kunne sende en mand til månen.

Begge dele står i skærende kontrast til historien om de to brødre, Elmer på 10 år og Erik på 13 år, der bliver fjernet fra hjemmet, da deres mor, som de elsker højt, er dødelig syg med kræft. De bliver anbragt på børnehjemmet Gudbjerg, hvor intet har forandret sig ret meget siden den nuværende forstander trådte til i 1949.

Forstanderen er af den opfattelse, at uvorne drenge kun kan blive til lovlydige borgere gennem hårdt arbejde, lussinger i tide og utide, og ved forskellige snedige afstraffelser, når man f.eks. kommer til at tisse i sengen.

Når man selv har gået i skole i 50’erne og prøvet dels at blive moppet af lærerne og dels har fået et stort antal lussinger, så er der intet i filmen, der føles overdrevent eller forkert.

Kamp eller flugt

 Det påvirker alle drengene, som i deres evige kamp for at overleve, selv hopper med på mobning og indbyrdes slagsmål. Det gælder blot om at overleve og de fleste drenge kunne ikke drømme om at gøre oprør.

Men de to brødre Elmer og Erik vil ikke umiddelbart finde sig i tingenes tilstand. De kommer derfor hurtigt på tværs af den gældende orden både over for lærerne og over for de andre drenge. Da den 10-årige Elmer samtidig bliver seksuelt udnyttet af sløjdlæreren, bliver det alligevel for meget for store broderen Erik.

Drømmen om månen

Elmers drøm om at blive astronaut gør det heller ikke nemmere for ham. Drengene og lærerne har kun spot og hån tilovers for sådanne vanvittige drømme. Men drengene følger alligevel spændt med i fjernsynets reportage om månelandingen med Neil Armstrong og den verdensbegivenhed, det trods alt var.

Man kan håbe på, at "Der kommer en dag" kan skabe så meget fornyet debat, at både Godhavn-drengene samt drenge og piger fra andre opdragelsesanstalter kan få deres berettigede undskyldning fra staten. Det skylder vi dem på samme måde, som man har undskyldt Danmarks grove udnyttelse af slaverne på de gamle Vestindiske øer.

21. apr. 2016 - 13:15   04. maj. 2016 - 11:33

Film

Jørgen Melskens
Anmelder
6

Der kommer en dag. Instruktør: Jesper W. Nielsen. Premiere idag.