Kampen for socialisme er også en kamp for lysterne og for at tage begæret alvorligt.
Den borgerlige moral vil jo så gerne udradere alt ægte og menneskeligt, og forsøger at erstatte det med en dyrkelse af den rene seksualitet, som i virkeligheden repræsenterer en fornægtelse af det ægte erotiske.
Derfor er det temmelig befriende for alvor at få åbnet for sluserne til følelsesernes oprørte hav i operaen Katja Kabanova, som Den Jyske Opera i øjebikket turnerer rundt i landet med.
Her følger vi den unge, smukke kvinde Katja Kabanova, der ikke elsker sin mand, Tichon. Hun elsker i stedet den romantiske Boris. Katja prøver at overholde reglerne i det kvindeundertrykkende moralske samfund, hun lever i, omkring midten af 1800-tallets Rusland. Men kan hun modstå lidenskaben i sit indre?
Dette er faktisk et meget præcist billede på den borgerlige families genvordigheder, som den store russiske dramatiker Alexander Ostrovskij (1823-1886) viser os i Katja Kabanova - et stykke, der egentlig blev lavet som skuespil under titlen "Uvejr" i 1860.
Dengang var stykket ægte dynamit i den borgerlige, feudale andedam, og anmelderne rakkede da også stykket ned. Men publikum elskede denne samfundskritik af det russiske handelsborgerskab.
Alexander Ostrovskijs samtidige, tyskeren Karl Marx, gav et andet meget rammende billede på den borgerlige families kerneproblem, da han udtalte, at man burde "rive sløret af det rørende og sentimentale i det borgerlige familieforhold, som kun er reduceret til et rent pengeforhold", og som har "druknet følelseslivet i den egoistiske beregnings iskolde vand".
Heldigvis gør Katja Kabanova oprør. Med med store omkostninger for sig selv.
Den tjekkiske sopran Pavla Vykopalova er fantastisk indlevende i rollen som Katja i denne opera, hvis musik er skabt af Leoš Janácek (1854-1928) - tjekkernes svar på Puccini.
Scenografien er sparsom, men effektiv, holdt i få farver. Musikken er mættet, dynamisk, med snert af tjekkisk folklore, som lystigt pibler op fra orkestergravens dyb.
Stor applaus til debutantinstruktøren, den Jyske Operas leder, Annilese Miskimmon.