Hvad siger du til en selvhjælpsbog, der kan udvikle din kulturelle intelligens? Det er, hvad forfatteren til en bog udgivet af Gyldendal Business, har sat sig for, og det gør han forresten rigtig godt.
Forfatteren vender blikket ud i verden, såvel som han vender et kritisk blik mod os selv, som danskere. Det skinner igennem, at bogen er skrevet af en antropolog; den er dejlig befriet for kommercielle markedsføringsfloskler, og dumsmarte neoliberale bemærkninger.
At hjælpe læseren til at udvikle en evne til at forstå andre kulturers adfærd og sociale ageren i et ligeværdigt samspil, er det, som forfatteren kalder for kulturel intelligens. Det er forudsætningen for at opnå gode relationer, at udvikle den nødvendige situationsfornemmelse og indføling der skal til, for at færdes udenfor vores egen lille danske andedam. Eller for den sags skyld at møde andre kulturer indenfor andedammen.
Samtidig er det en selvhjælpsbog, der ikke alene henvender sig til forretningsfolk, men alle mennesker, som bevæger sig rundt i en multikulturel virkelighed. Bogen er fyldt med inspirerende cases og situationer, der beskriver de kulturelle misforståelser som kan opstå, når man misforstår hinandens motiver og opførsel. Der er mange gode råd og illustrationer, som hjælper læseren til at forstå mennesker fra andre nationer og kulturer.
Læseren bliver inviteret ind i en begrebsverden, der tjener som et godt og brugbart kulturværktøj. Der opfordres til refleksion og selvkritik, og de mange cases åbner mange døre, og skaber mange ”aha oplevelser”, som sætter læserens fordomme og nysgerrighed på prøve.
Der gives interessante eksempler på kultursammenstød, der kunne være undgået, hvis de personer, medier eller andre samfundsfaktorer der skabte disse sammenstød, havde været i besiddelse af kulturel intelligens.
Muhammedtegningerne og andre medieskabte begivenheder omtales og behandles i bogen.
Forfatteren berører også vi danskeres selvopfattelse, i kontrast til, hvordan man i andre kulturer oplever os. Bogen har en humoristisk undertone, samtidig med, at den med en række vejledende ”øvelser” i kulturel intelligens grundigt yder hjælp til selvhjælp.
Forfatteren til bogen Dennis Nørmark er cand.mag. i antropologi, chefkonsulent og partner i Living Institute. Han har været paneldeltager i DR2's Smagsdommerne og Netværket på P1.
Denne kulturelle rejseparlør kan absolut anbefales som en nyttig og tankevækkende GPS` er, når man skal finde rundt i vores multikulturelle verden. Her er tale om en revideres genudgivelse, som fortjener mange nye læsere.