08 May 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Epidemien der kostede flere liv end krigen

Bog om den spanske syge

Epidemien der kostede flere liv end krigen

Den spanske syge hærgede som en yderst voldsom influenza omkring slutningen af Første Verdenskrig og raserede både i hære og civilbefolkning.

Tommy Heisz, journalist og forfatter til bogen Den spanske syge.
FOTO: Wikimedia Commons.
1 af 1

For hundrede år siden hærgede en dødbringende epidemi over hele verden. Det anslås at epidemien på verdensplan kostede mellem 50 og 100 millioner mennesker livet.

I Danmark blev 25-50 procent af befolkningen syge og heraf døde omkring 15.000 personer, de fleste børn og yngre mennesker.

Aviserne fik forbud mod at omtale den spanske syge. Det blev betragtet som en krigshemmelighed.

Den spanske syge var en yderst ondartet influenza, som lægevidenskaben dengang ikke havde nogen midler imod. Det var i og for sig ikke influenza’en, folk døde af, men hos rigtig mange gik den over i en lungebetændelse og det var før opdagelsen af penicillinet, så lungebetændelse blev ofte en dødelig sygdom.

Omfanget af den spanske syge blev bestemt ikke mindre af, at den udbrød i slutningen af Første Verdenskrig, hvor millioner af mennesker sultede, og hvor soldater og krigsfanger var stuvet sammen under ofte uhygiejniske forhold.

Navnet – den spanske syge – fik influenzaen, fordi medierne i Spanien flittigt berettede om sygdommens hærgen.

I en række andre lande, hvor influenzaen både brød ud tidligere end i Spanien og forløb langt alvorligere, fik aviserne forbud mod at omtale den. Det blev betragtet som en krigshemmelighed.

Bogen om den spanske syge har fokus på Danmark og bringer en lang rækkehjerteskærende historier om familier og hele samfund, der blev ramt. Om kaotiske forhold i sundhedsvæsenet, der på ingen måde var gearet til en så omfattende epidemi.

Vi hører også om etableringen af nødhospitaler i forhåndenværende bygninger og frivillige kvinder, der trådte til som sygeplejere og gjorde en kæmpe-indsats.

Den spanske syge kostede flere menneskeliv end hele Første Verdenskrig. Forskere har lige siden forsøgt at afdække hvorfor den forløb så aggressivt og først for nylig lykkedes det at rekonstruere det virus, der var "skurken". Det ligger i dag i en topsikret boks i USA – og den historie fortæller bogen også.

07. jun. 2018 - 11:30   08. jun. 2018 - 10:48

Bøger

Hanne Rosenvold
Anmelder
4

Tommy Heisz: Den spanske syge – da historiens mest dødbringende epidemi kom til Danmark.
Om Tommy Heisz: tommyheisz.dk
Politikens Forlag, 300 kr.