Carabosse er Kongerigets seje strigle, og hun bliver mega mopset over ikke at være inviteret til Torneroses barnedåb. Det er ganske vist en smutter, men selv om en grædefærdig ceremonimester undskylder, ser hun muligheden til at sætte fut i fejemøget. Hun udsteder en forbandelse: Pigen skal dø, når hun fylder 16 år. Så kan de lære det!
Heldigvis har hendes søster, den gode syrenfe, styr på Carabosses trylletricks. Hun lover, at Tornerose ikke vil dø, men i stedet falde i en dyb søvn i mange år. Kun et ægte kærlighedskys kan vække hende.
Resten er historie: Den smukke prins ser ved syrenfeens hjælp den sovende skønhed i skoven, forelsker sig hovedkulds og vækker hende til live. Han gør kål på Carabosses fire lakajer, og så kan brylluppet stå.
Den russiske komponist Peter Tjajkovsky (1840-1893) skrev på få år tre balletter over folkeeventyr, hvoraf Tornerose fra 1890 er den midterste. De befæstede ikke blot hans ry som en fremragende komponist, men var også med til at gøre ballet accepteret. Inden det var danserne betragtet som andenrangs artister og blev kaldt badutspringere.
Det rettede den fra Frankrig tilkaldte balletmester Marius Petipa op på ved hjælp af Tjajkovskys musik. Han skabte en række værker, som inspirerede den russiske komponist Igor Stravinsky til 20 år senere at gøre russisk ballet til verdens førende med værker som Ildfuglen, Forårets Offer og Brylluppet.
Den britisk fødte koreograf Christopher Wheeldon laver ballet, der er til at forstå. Hans nyklassiske formsprog er som skåret i pap - fra storladne scener, der vrimler med dansere til dansens inderste intime stund, pas-de deux'en, (trin for to, red.), der er de elskendes følelsesladede samvær.
I Tornerose ruller han hele Den Kongelige Ballets potentiale ud, fra den nye generations gryende stjernefrø til nogle af tidens absolut største dansere, smukt hjulpet på vej af Jérôme Kaplans scenografi og kostymer. Det er honning for ørerne, champagne for øjnene og kviksølv for benene - en mageløs undskyldning til at slippe den grå hverdag og lade sig føre ind i en verden, hvor det gode kæmper mod det onde - og vinder. Se, det var et rigtig eventyr.