20 Apr 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Første bog om Ri-Bus-konflikten

Anmeldelse

Første bog om Ri-Bus-konflikten

En bog om Ri-Bus-konflikten er næsten en umulig opgave, alene fordi der er så mange aspekter og perspektiver, der kan behandles.

FOTO: Per Benny Paulsen
1 af 1

Lars Ulrik Thomsen bog "Ri-Bus-konflikten 1994-1995" er mig bekendt den første bog, der forsøger at beskrive Ribus-konflikten.

Det er jo bestemt ikke, fordi der ikke er noget af skrive om. Tværtimod, for Ri-Bus-konflikten er en af de konflikter i arbejderbevægelsen lange historie, der skiller sig ud på rigtig mange måder.

Bogen kommer godt omkring kampen imod privatisering og EU’s rolle i denne sammenhæng. 

Dette gælder varigheden af konflikten, de principielle politiske aspekter, udviklingen af solidariteten og støttearbejdet for de rigtige chauffører, politiets brutale indsats, støttekomitéernes store betydning, og fagbevægelsen og fagtoppen rolle, konfliktens betydning for byen Esbjerg med mere.

Derfor er en bog om Ri-Bus-konflikten næsten også en umulig opgave, alene fordi der er så mange aspekter og perspektiver, der kan behandles, så de alle næppe kan beskrives i en bog.

Derfor syntes jeg, at forfatterens egen indfaldsvinkel og motiv for at skrive bogen er af afgørende betydning, for Lars Ulriks Thomasens bog er ikke bogen om Ri-Bus-konflikten, og den giver sig heller ud for dette. 

Bogen er skrevet for 1) at sætte konflikten ind i en større sammenhæng, både fagligt og politisk, og vise, hvordan det var EU's direktiver og forordninger om privatisering og udlicitering, som var årsagen til konflikten.

Bogen er også skrevet for 2) at sætte konflikten ind i et historisk perspektiv, så man forstår, hvordan arbejderbevægelsens historie i hele det 20. århundrede er forløberen for det, der skete i Esbjerg i 1994-1995.

Begge perspektivet er yderst relevante og centrale for at forstå Ri-Bus-konflikten og arbejderbevægelsens historie.

Bogen kommer godt omkring kampen imod privatisering og EU’s rolle i denne sammenhæng. En kamp som for alvor startede med Ri-Bus-konflikten, men som den dag i dag fortsat er yderst aktuel.

De historiske tråde trækkes tilbage til besættelsen og kampen mellem de to strømninger i arbejderklassen, den socialdemokratiske reformistiske strømning og den revolutionære, klassekampslinjen. Og med udgangspunkt i forfatterens medlemskab af datidens Danmarks Kommunistiske Parti behandles DKP's faglige strategi om aktionsenhedens metode.

30. apr. 2019 - 13:55   03. maj. 2019 - 18:29

Bøger

Jan Mathisen
Medlem af Kommunistisk Partis landsledelse
4

Lars Ulrik Thomsen: Ribus-konflikten 1994-95. Koster 150,- kr. + forsendelse.
Bogen kan bestilles hos forlaget Populi, larsulrikt@gmail.com