23 Apr 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fint portræt af en kommunistisk modstandsmand

Anmeldelse

Fint portræt af en kommunistisk modstandsmand

I bogen om Spræng-Smith hører vi først og fremmest om livet som modstandsmand, men også – og det er en af bogens styrker – om livet efter krigen.

FOTO: Nationalmuseet
1 af 1

Spræng-Smith – der er dynamit i navnet og med god grund. Knud Børge Jensen, alias Spræng-Smith, var under besættelsen 1940-45 en af de aktive kommunistiske modstandsmænd, der beskæftigede sig med sabotager.

Bogen giver på mange måder et fint portræt af en aktiv kommunist, men skæmmes desværre af en række typisk borgerlige vurderinger af den kommunistiske bevægelse. 

Knud var 21 år gammel, da Danmark 9. april 1940 blev besat af det nazistiske Tyskland. Han var uddannet blikkenslager og havde allerede som 16-årig meldt sig ind i den kommunistiske bevægelse, først DKU, siden DKP.

Knud blev tilknyttet den legendariske modstandsgruppe BOPA og deltog i en række sabotager af virksomheder, der samarbejde med eller for tyskerne, inden han i januar 1944 blev arresteret.

I bogen om Spræng-Smith hører vi først og fremmest om livet som modstandsmand, de konkrete sabotager, om arrestationen og om "oplevelserne" i diverse tyske fængsler og kz-lejre. Men også – og det er en af bogens styrker – om livet efter krigen. Et liv, der langtfra blev nemt. Politisk en kæmpe skuffelse: Ikke meget blev forandret til det bedre. På det personlige plan meget vanskeligt med psykiske traumer, som der ikke blev taget hånd om. Det var, før PTSD blev anerkendt.

Bogen er målrettet unge og yngre læsere og indeholder mange forklaringer, der ikke altid rammer lige i øjet. Det er altid værdifuldt med beretninger om, hvordan enkeltpersoner tog stilling i krisetider og værdifuldt også for unge mennesker i dag at læse om, hvilke beslutninger en kommunist tog, da Danmark blev besat, og hvad det fik af konsekvenser på det større politiske plan, men også for Knud selv.

Forfatteren, Søren Knudsen, er journalist og har familiære relationer til Knud Børge Jensen. Det var derigennem, han blev inspireret til at skrive bogen. Den skæmmes desværre af en række typisk borgerlige vurderinger af den kommunistiske bevægelse. Kommunister kæmpede – og kæmper – ofte på nye, utrådte veje, og selvfølgelig begås der fejl. De skal frem i lyset, vi skal lære af dem, men de skal vurderes solidarisk og fordomsfrit.

Det er min indvending om en bog, der på mange måder giver et fint portræt af en aktiv kommunist.

22. apr. 2020 - 12:26   23. apr. 2020 - 11:59

Bøger

Hanne Rosenvold
Anmelder

Søren Knudsen: Spræng-Smith – i BOPA-sabotøren Knud Børge Jensens fodspor. 199 kroner. Udgivet af Frihedsmuseets Venners Forlag. Kan købes her

Er også udgivet som e-bog og lydbog – indlæst af Knud Børge Jensens svigersøn, skuespilleren Claes Bang. Læs mere her