Er du en af de, der har svært ved at finde rede i, hvad der sker i det evigt urolige Mellemøsten, så er den nye bog, "Brændpunkt Syrien" fra Forlaget Demos noget for dig.
Her er en udgivelse, der sagtens kan bruges af vrede unge næste gang USA, Israel eller golfstaterne angriber et suverænt land
Dokumentationsgruppen i den anti-imperialistiske forening tager med den lille bog afsæt i den blodige krig i Syrien, men den tager læserne med om i kulissen og sætter spot på nogle af de især udenlandske aktører, der har interesse i landet, dets råstoffer og handelsveje – Israel, Saudi-Arabien og USA for at nævne de vigtigste magter.
Anti-terror og demokrati
Bogen rummer også et rids af hele Mellemøstens historie og USA-imperialismens og den israelske zionismes politik, der bliver retfærdiggjort med fraser om anti-terror og kamp for demokrati.
Et af kapitlerne stiller også spørgsmålet, om konflikten i Syrien overhovedet er en borgerkrig, et etnisk oprør eller en krig, der bliver ført både per stedfortræder og direkte af udefrakommende magter.
Med informationerne i bogen kommer man alvorligt i tvivl om, hvorvidt den almindelige fortælling om "den retfærdige syriske revolution, der blot forsvarer sig", er sandfærdig.
VI får også belyst historien om, hvordan Vestmagterne efter Anden Verdenskrig trak de nuværende grænser, som de nu er ved at nedbryde i Syrien og Irak – en balkanisering i stil med Jugoslavien efter 1991, hvor en række små stater blev oprettet.
Det interessante ved bogen er, at den tager os et smut til Israel for overhovedet at forstå konflikten i Syrien – og stort set alle andre konflikter i Mellemøsten. Særlig spændende er kapitlet om Israels ambitioner om et Eretz Yisrael, et Storisrael, der skal gå fra flod til flod (Nilen til Eufrat i Irak), men også beskrivelsen af kampen om olie- og gas-ressourcer er tankevækkende.
Til sidst får vi kapitler om religionens rolle, FN's rolle, mediernes rolle og perspektiverne for et ægte antiimperialistisk, nationalt og socialt oprør i Syrien og dets nabolande.
Brugbar bog
Her er alt i alt en udgivelse, der sagtens kan bruges næste gang imperialismen angriber et suverænt land. For, uden at vide, hvem der har interesser i en krig, bliver vores modstand nemlig uden retning og bid.
Folkene i Demos' dokumentationsgruppe skal have ros for at drage gamle erfaringer fra den anti-imperialistiske kamp frem i disse moderne tider. De bærer faklen videre fra folkene i Demos, der i 1970'erne dokumenterede svinerierne i USA's Vietnamkrig og derved lærte tusinder af unge om imperialismens væsen.
Vi kunne dog godt have brugt Demos' indspark til debatten om Syrien for seks år siden, hvor også dele af den danske venstrefløj troede, at den væbnede opposition i Syrien var "absolute good guys".
"Brændpunkt Syrien!" kommer dog på et lidt specielt tidspunkt – omend ikke for sent. Krigen i Syrien er tilsyneladende ved at være vundet af den syriske regeringshær med støtte fra russisk luftvåben og især libanesiske militssoldater.
Ledelsen af Enhedslistens internationale arbejde vil dog nok få en del panderynker af at læse denne bog. Der er udtalt kritisk af, at kurdernes dominerende grupper i Syrien – som Enhedslisten støtter – modtager våben fra USA. Uden at fordømme eller hænge ud, rejser bogen problemet i at se alt i Mellemøsten med kurdiske briller.
Styrken ved denne lille bog er dens udgangspunkt: Anti-imperialisme og en deraf følgende mistillid til de gængse fortællinger om Syrien og Mellemøsten.