Filmen "Dheepan" er fyldt op med aktuelle, vigtige stærke emner og konflikter. Hvordan håndterer og modtager vi flygtninge? Hvordan påvirkes vi af krig, og hvad gør det ved os? En ting er at være del af en krig, men hvordan er det at stå på sidelinjen af den?
Instruktøren, Audiard, viser os endnu engang, at han er en mester til at sætte de stærke emner i fokus.
"Dheepan" begynder i Sri Lanka i 2009, hvor borgerkrigen netop er slut, og alt er uoverskueligt og kaotisk. Alle er blevet væk fra hinanden. En ung kvinde finder en forældreløs pige, som hun kan flygte med, så de ser ud som mor og barn.
Asylets nåleøje
De to finder sammen med Dheepan, der er tidligere soldat og frihedskæmper fra oprørsgruppen, De Tamilske Tigre. De tre flygter sammen væk fra elendigheden, og de mange døde familiemedlemmer. De må nu udgive sig for at være en familie og overtager derfor en afdød families pas. I Frankrig går tiden i uvished, mens deres opholdstilladelse behandles.
Efter nogen tid, lykkedes det dem at slippe igennem asylets nåleøje, og de får tildelt en værtsbolig i en forstadsbebyggelse. Området viser sig at være et gammelt belastet område med bander og fattigdom.
Dheepan får jobbet som vicevært for ejendommen. Men det er ikke let, når man hverken taler sproget eller kender kulturen og er i en helt anden verden. Snart går det op for dem, at de bare er havnet lige midt i en hel anden slags krig.
Krig bliver skiftet ud med bandekrig
Men Dheepan er god med sine hænder og finder sig derfor hurtigt til rette i jobbet. Sværere er det dog for kvinden Ylani, som får et godt betalt job som sygepasser for den lokale gansterboss-onkel.
Alligevel har Ylani et mål om at flytte til England, hvor hun har sin kusine. Pigen har det svært med at falde til i skolen. Efterhånden forværres situationen, og bandekrigen optrappes i nabolaget. Det vækker for stærke minder om krigens rædsler, og Ylani vil bare afsted.
De tre flygtninge, uden nogle former for relation, tvinges nu til at knytte bånd, og leve tilværelsen på en løgn og med store traumer på sjælen.
Dheepan beslutter at tage sagen i egen hånd og ser modigt sin udfordringer i øjnene. Han sætter alt ind og bruger erfaringen fra sit tidligere liv for at redde området og sin "nye" familie.
Højaktuelle emner
"Dheepan" skildrer superstærkt og flot, hvad flygtninges udfordringer og kampe er. Hvad enten det er krig og terror, de er flygtet fra eller fattigdom og elendighed. Hvad er et forhold uden relationer, og hvordan opstår disse relationer? Hvordan knytter mand bånd til fremmede?
Og så har den en overraskende og hæsblæsende slutning, som sidder lige i skabet og virkelig imponerer!
En film som denne er vigtig og nødvendig i en tid som denne. Den gør et stort indtryk på sit publikum og sætter tankerne i gang.
Audiard vover
Instruktøren, Audiard, viser os endnu engang, at han er en mester til at sætte de stærke emner i fokus og fortælle socialrealistiske historier med kant og stil. Han er nok Frankrigs største instruktør lige nu med tre rigtig gode film i streg: "Profeten" og "Smagen af rust og ben" og "Dheepan". Alle har deltaget ved hovedkoncurrencen på Cannes Film Festivalen. Og med guldpalmen til denne, har han for alvor slået sit navn fast i Cannes og Frankrig.
Undertegnede sad i øvrigt ved siden af en hel familie fra Sri Lanka i biografen under denne film...