Modstand 1933-1942 – Frihedskampens rødder er første bind af planlagte tre om modstandsbevægelsen i Danmark. Det er historikeren Niels-Birger Danielsens forsøg på at sammenfatte hele modstandskampen. Hvem var de centrale personer? Hvordan arbejdede de? Hvad var deres motiver? Hvilke handlinger og aktioner blev afgørende?
Synsvinklen er modstandsbevægelsens, hvilket bør roses.
Niels-Birger Danielsen Bogen skildrer modstandsaktiviteter i alle dele af Danmark og trækker tråde til danskernes kamp for friheden uden for landets grænser. Vi møder kommunister, faldskærmsagenter, folkene bag bladene De frie danske og Frit Danmark samt de mange aktive kvinder. Synsvinklen er modstandsbevægelsens, hvilket bør roses.
Fra samarbejdspolitik til allierede
I bogen beskriver forfatteren, hvorledes kampen mod nazismen ændrede karakter undervejs fra "laden stå til", til afvisning af indrømmelser til tyskerne, videre til kamp for brud med regeringens samarbejdspolitik en og til sidst kampen for at sikre Danmark en plads på de allieredes side.
Niels-Birger Danielsen problematiserer ikke de forskellige holdninger, da hans udgangspunkt ikke er "de gode mod de onde", men i stedet et udtryk for divergerende opfattelser af, hvad der gavnede Danmark bedst. Noget undertegnede er uenig i. Samarbejdspolitikken var forræderi. Forfatteren fastslår at befolkningens store flertal støttede forhandlings-politikken i den periode, som dette bind omhandler.
Dansk politis nidkærhed
Det er fornuftigt at starte en bog om modstandskampen med året 1933, hvorfor det virker underligt, at eksempelvis den spaniensfrivillige og politiske kommissær, Villy Fuglsang, ikke er nævnt i bogen.
Bindet slutter med den første store sabotage aktion mod skibsværftet Nordbjærg og Wedels, som fik statsminister Buhl til at opfordre danskerne til at stikke deres landsmænd. Agenter, bladfolk og sabotører blev jagtet – ikke af Gestapo – men af dansk politi. Den tiltagende modstand krævede sine første dødsofre og kampen blev intensiveret.
Første bind imponerer
Dette første bind imponerer, og man må håbe, at de efterfølgende lever op til denne standard. Bind to, Samarbejdets fald, vil dække perioden 1942-44, mens bind tre Den skærpede kamp vil dække 1944-45. De er planlagt til at udkomme i 2016 og 17.
Dette første bind imponerer, og man må håbe, at de efterfølgende lever op til denne standard.
Frihedskampens rødder er godt illustreret, har en imponerende litteraturliste og et brugbart personregister, og er desuden båret af dejlig fortælleglæde, der giver mange gode historier og et vidunderligt billede af tiden dengang.
Kommunisternes indsats
Et par anker har undertegnede dog. Kommunisterne var ikke allierede med Tyskland fra 1939 på grund af Molotov-Ribbentrop pagten og de første 14 måneder af besættelsen. Den myte er punkteret.
Desuden savner jeg mere især om kommunisternes indsats under den spanske borgerkrig og Kominterns illegal indsat i 1930’erne. Her ligger modstandskampens første rødder.
Niels-Birger Danielsen har skrevet flere bøger om besættelsen.