Forfatteren Malene Meisner, der siden 1990 været bosat på Nørrebro og har lavet frivilligt arbejde i Dannerhuset, Ungdomshuset og Den Grå Hal på Christiania, giver med sin imponerende plakatbog "Gadens parlament" den første samlede præsentation af 30 års plakatproduktion fra dele af den udenomsparlamentariske modkultur.
Det er lykkedes forfatteren, der er uddannet kulturformidler, at gøre bogen repræsentativ. Forfatteren gør dog opmærksom på, at de feministiske plakater er underrepræsenterede.
Hun præsenterer den store og mangfoldige plakatproduktion, der gennem årene har præget gadebilledet i København fra bz-bevægelsen og de såkaldte autonome. Enten det har været konfronterende aktivisme, politiske markeringer eller invitationer til fest og modkultur i gaden.
Plakaterne, der ved hjælp af ældre aktivister er fundet på diverse lofter og kælderrum samt private arkiver, er ordnet efter årtier, således læseren får et sammenhængende kig ind i en hidtil ufortalt del af dansk plakathistorie. Bogen fortæller om de konkrete begivenheder, der ligger til grund for plakaterne, men også om de æstetiske valg og fravalg, der haft betydning for det endelige resultat. Ganske spændende.
Plakaterne viser rigdommen i den "radikale venstrefløjsplakat" fra de seneste tredive år, og beskriver hvert årti fra en historisk vinkel samt beskriver dets vigtigste æstetiske kendetegn. Således forsøger forfatteren, med held, at tegne bevægelsens historiske udvikling og de konflikter, der optog den i perioden, samtidig med at der skabes en kobling til de stilistiske udviklinger, som bevægelsens plakater gennemløber.
Legal og skidegal
Fra 1980’erne er der vidunderlige plakater fra slaget om ’Byggeren’ på Nørrebro, kampen for ungdomshuse, Robin Hood aktiviteter, pirat uge, antiimperialistiske om palæstinensernes kamp, sejren i El Salvador og Irland og kampen mod apartheid.
Der er plakater for Kulørte Klat, der lover "ingen kedelige taler og fis og ballade", mod EF og politivold, der er slogans fra modstandskampen om "Når uret bliver ret, bliver modstand til pligt", med supplementet "legal, illegal, skidegal" og om "Make noise, not war".
1990’erne var for det venstreradikale miljø domineret af kampene mod racistiske grupperinger, feminisme, økologi, politiske fanger og i slutningen af årtiet Ungdomshuset.
Det er slut med kartoffeltryk, og især en række skarpe plakater fra Antifascistisk Aktion viser nye standarder for agitationen. Flere er tydeligvis inspireret af John Heartfields montageteknik og inddrager humoren.
Udover de antifascistiske plakater dukker der nu plakater op til støtte for Zapatisterne i Mexico, for et ’Frit Kurdistan’ og mod racisme og nazisme i alle afskygninger.
Mod EU, WTO og Verdensbanken
I 2000’erne er det antiglobaliseringsspøgelset, der går gennem bevægelsen og dens plakater. Mod EU, G8, WTO og Verdensbanken. Globale rødder er ny aktør.
Plakaterne agiterer nu farverigt og aggressivt, mod rydning af ungdomshuset og for larmedemoer og diverse "Punkrock attack" fester. Begrebet Street Art dukker op i gaderne.
Der agiteres mod "præventive anholdelser", "markedsdiktatur for globalt oprør", "Fort Europa", "statsterror og maskeringsforbud" og for et "Krøllet København". Der er "Støttehappening for pippier og sørøverpirater i alle aldre for bevarelse Ungdomshuset", "Klima-aktionsdag" og "Intifada Festival".
Bogen er en vigtig dokumentation, der viser spændvidden i bevægelsen og agitationsudtrykkene. Fra det ekstremt aggressive til det humoristiske som "Halløj – her kommer det gode humør" underskrevet Lebbernes Befrielsesfront.
Der er nok at se på, undres og reflektere over. Vidunderlig bog af en kulturformidler der kan sit kram.