19 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Halløj på Hotel Nelson

Teateranmeldelse:

Halløj på Hotel Nelson

En dysfunktionel familie og en erotisk tørlagt kvinde er to af opskrifterne i det fremragende "Hotel Nelson".

FOTO: Christian Geisnæs
1 af 1

Velkommen til - ikke Hotel California, men Hotel Nelson. En dysfunktionel familie, en erotisk tørlagt kvinde i sit livs efterår, en enkemand med lig i lasten og en snotforvirret journalist ankommer til et hotel i bekvem afstand af storbyen. Her står den venlige vært står klar til at modtage det danske selskab fra rejsearrangøren Politiken Plus.

Familiefaren Anders (Ole Boisen) er skolelærer og elsker sin kone Sofie (Helle Dolleris) næsegrus, især for hendes ærlighed. Desværre bruger denne klimakterieramte bitch mest sit talent til at ydmyge og forhåne sin rygradsløse mand. Selvfølgelig er deres 12-årige søn Mads (Helmer Solberg) blevet manisk optaget af at frelse sine omgivelser fra dem selv som selvbestaltet terapeut. Han finder det perfekte medie i Birgitte, en ældre frustreret psykolog, der leger sex-turist, men som er taget på en sidste desperat jagt efter den håbløse illusion om et sidste erotisk forhold med nærhed og kærlig intimitet. Evolutionsbiologen Frank (Henrik Prip), der har fået tjansen som rejseselskabets hjælper for den unge, desillusionerede journalist Maria, fører lange samtaler med sin afdøde kone, som han slæber rundt med i en urne.

Midt i denne sølle grød af normaldansk borgerlighed knokler deres vært, den underbetalte portier, lille sorte Samuel (Jotham Annan) rundt som en gal for at manøvrere rundt i dette oprørte indre hav og behændigt styre uden om alle ydre malmstrømme. Den forlorne Politiken Plus-drøm om frihed i den sydafrikanske bush er blevet erstattet med mænd og kvinder med ondt i tilværelsen.

"Hotel Nelson" er første forestilling i et tilsyneladende selvmorderisk teaterprojekt, "Det 6. kontinent". Holdet bag består af dramatikerne Thomas Levin og Kristian T. Erhardsen, instruktør Per Scheel-Krüger og kreativ rådgiver Jesper Pedersen. Deres idé er at tage på en ydre og indre jordomrejse gennem seks nyskrevne og sammenhængne stykker om at være dansk i en globaliseret verden. Værkerne skal opføres skal opføres frem til 2016. Herefter samles alle seks værker til en maratonforestilling, som i 2017 skal opføres i samarbejde med Aarhus Teater i forbindelse med Aarhus som europæisk kulturhovedstad.

Hvis de følgende fem forestillinger bliver lige så vellykkede som "Hotel Nelson", må rygtet om ny dansk dramatisk død siges at være stærkt overdrevet. Alene Marianne Nilsson og Anne Mette Drivsholms scenografi er et selvstændigt kunstværk med sin middelmådige klicheer om den absolutte frihed i det eksotiske Afrika.

"Hotel Nelson" flår enhver trevl af kroppen på disse seks arketyper på borgere i "verdens lykkeligste land", som her er på total udebane, fysik og psykisk. Thomas Levin er en djævelsk forførende skribent, en moderne Tom Kristensen, hvis ordkaskader i Madeleine Røn Juuls stramme instruktion det ene øjeblik fremkalder latterkaskader, for i næste moment at proppe det flade grin tilbage i halsen. Strippet for enhver god undskyldning får de nøgne foran os - og i os selv - patetiske, måske, men sært rørende, fuld af et uperfekt livs ufattelige poesi og skrøbelige skønhed.

Det er en lang forestilling, lidt for lang. Derfor - og kun derfor - får den ikke topkarakter!

 

13. sep. 2013 - 15:45   13. sep. 2013 - 15:45

Scene

Gert Poder
Anmelder
5

Hotel Nelson. Manuskript: Thomas Levin. Instruktion: Madeleine Røn Juul. Scenografi Marianne Nilsson og Anne Mette Drivsholm. Teater Grob, Nørrebro. Forestillingen opføres delvist på engelsk. Til 12. oktober.