15 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Hvor blev friheden af

Hvor blev friheden af

Nørrebro Teaters store reggae finanskriseshow er underholdning med holdning.

Wafande synger til 2013 udgaven af Robin Hood, der ikke kan få fat på de riges penge.
FOTO: Miklos Szabo
1 af 1

Én procent sidder på 40 procent af verdens rigdomme. I Danmark er vi mere lige. Her sidder den rigeste procent kun på 30 procent af landets rigdom. Det siger de i hvert fald i "Robin in the Hood" på Nørrebros Teater. Så er der god grund til at se sig om efter én, der tør tage fra de rige og give til de fattige.

Efter en cirkus-agtig præsentation af det performende ensemble og orkestret i to etager med Pharfar og Wafande i spidsen bliver seks fra første række udvalgt til at være de rige svin.

Resten af os omkring 400 publikummer bliver en del af Robin Hoods lystige svende. Publikum skal sgu' være med fra starten. Og det lykkes. Der er gang i salen med klap og tilråb – og den får også på alle tangenter på scenen med stand-up, sang, musik, akrobatik og skuespil.

I hastigt tempo kædes det hele sammen af det allestedsnærværende makkerpar Lasse Rimmer (som Robin) og Christian Fuhlendorff som Store-John.

Men det er ikke så nemt som i middelalderens Sherwood-skov. I dag kommer der ingen hesttrukne kærrer forbi med velbeslåede munke og lommerne fulde af guld. End ikke kolde kontanter render de rige rundt med længere. Næh, du ender med selv at være ved at blive kvalt i den net-bank, der som et trawl fylder hele scene-billedet og fanger alle og fucker dem op med et plastikkort.

Og hvem skal gøre oprør, når nu der der er så meget fedt i fjerneren og faktisk kedeligt i skoven – især uden en mobiltelefon. Så man må insistere på at være i nuet og bestemme sig til at det ER fedt, et kærligt spark til mindfullness-bølgen. Og disse spark er der mange af.

Historierne om dilemmaerne omkring oprør mod ulighed tager bevidst udgangspunkt i en dansk virkelighed. Symboliseret ved at de lystige svende tømmer en UFF-container med tøj til de fattige for at skaffe sig oprørs-uniformer af grønne klæder. Det skaber bred genkendelse.

Men da det hele er ved at slutte i en lidt for hygge-nygge-tak-for-et dejligt-show, vover Christian Fuhlendorff sig frem med en meget nøgtern historie om, hvordan uligheden faktisk bliver større i Danmark, og den har helt konkrete menneskelige ofre.

Der ER brug for et oprør og at udvikle et alternativt system, så 99 procent ikke ender med at blive kvalt i net-banken.

12. mar. 2013 - 11:23   02. apr. 2013 - 17:25

John Bruun og Nick Bruun
Anmeldere
5

Robin in the Hood af Lasse Rimmer. Musik og sangtekster: Pharfar og Wafande. Iscenesættelse: Heinrich Christensen. Scenografi: Maja Ravn. Nørrebro Teater i København indtil 21. april.