19 Jul 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

I eksil på den grønne ø

Asyl i Danmark i 1930'erne

I eksil på den grønne ø

Sine Bang Nielsens bog "Den grønne ø. Karin Michaëlis’ asyl", er genudgivet i revideret form og med et informativt forord om forfatteren og humanisten Karin Michaëlis.

Forfatteren Karin Michaëlis(1872-1950).
FOTO: Randers Stadsarkiv
1 af 1

Dagen efter Rigsdagsbranden i 1933 forlod Bert Brecht og Helene Weigel Tyskland, og i første omgang endte flugten på Thurø, der ligger ud for Svendborg. Her havde forfatterinden Karin Michaëlis oprettet sit lille, private asylcenter for forfulgte mennesker.

Gæsterne på Thurø kom mange steder fra, nogle var politisk forfulgte, andre racemæssigt...

Foruden sit hus Torelore med tre små træhuse i haven ejede hun to andre huse, så der var plads til nogle stykker. At Brecht-familien søgte dertil var ikke tilfældigt, for Karin Michaëlis og Brechts kone, Helene Weigel, som havde mødt hinanden i Wien, var nære venner.

Familien blev installeret i Torelore i et halvt årstid, indtil den kom under eget stråtag ved Skovbostrand lidt uden for Svendborg. Her skrev Brecht Svendborgdigte, som om kort tid udkommer på dansk på forlaget Multivers.

Brecht og gentlemantyven

Gæsterne på Thurø kom mange steder fra, nogle var politisk forfulgte, andre racemæssigt, en del både-og, men gennemgående var det intellektuelle og kunstnere. En undtagelse var gentlemantyven, Storm Nielsen, som Karin Michaëlis havde skaffet kongeligt amnesti for og derefter taget under sine vinger. Han kendte alt til dennes verdens uhæderlighed og havde derfor sikret sit træhus med et utal af låse.

Det morede Brecht sig så meget over, skriver hans muse og sekretær, Ruth Berlau, i sine erindringer, at han blev inspireret til sammen med hende at skrive en kriminalkomedie, der byggede på den berømte tyvs historie. Stykket blev dog aldrig opført.

Om nitten af disse gæster, der for en tid fandt ro på øen, har Sine Bang Nielsen fortalt i den lille, fine bog "Den grønne ø. Karin Michaëlis’ asyl", som netop er genudgivet i revideret form og med et informativt forord om forfatteren og humanisten Karin Michaëlis, der ikke bare skrev og talte, men også handlede.

Bogen blev genudgivet lørdag 29.oktober 2016 på ORDETS DAG i Randers, hvor der for syvende år i træk blev uddelt en KARIN MICHAËLIS/SPAR NORD-pris til en forfatter.

11. feb. 2017 - 09:25   14. feb. 2017 - 11:33

Bøger

Margit Andersen
Anmelder
4

Sine Bang Nielsen: Den grønne ø. Karin Michaëlis’ Asyl.
83 sider. 60 kroner. Kan bestilles hos:
Kirsten.Klitgaard@post.tele.dk eller kekas@mail.dk