19 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Køn i krise

Teateranmeldelse:

Køn i krise

"Den dresserede mand" ville været et indlæg i kønsdebatten alle andre steder end i København.

"Den Dresserede Mand" på FÅR302 er velspillet og morsom, men desværre noget utidssvarende kønsdebat.
FOTO: Brita Fogsgaard
1 af 1

Kønsrollerne er sat under lup på Får302's dagligstuescene i Nyhavn med dramatiseringen af den argentinsk-tyske forfatter Esther Vilars bestseller Den dresserede mand fra 1971. Hendes dengang meget omdiskuterede indlæg i debatten om forholdet mellem mænd og kvinder fik datidens rødstrømper op på barrikaderne.

Hendes tese var, at det var mændene var ofre for kvindernes manipulation og dermed de sande undertrykkere i kønskampen. Det har inspireret den tyske dramatiker John von Düffel til at skrive en kønskomedie af samme navn og teaterparret Waage Sandø og Pia Jondal til at lave det til turnéteater.

Det er et næsten rent familieforetagende. Farmand har instrueret, mor spiller en ypperligt sexet senior, den unge Helena af deres datter Marie Sandø Jondal. Desuden medvirker Jan Meyer som hendes kæreste Julius og Anne Vibeke Mogensen som den knastørre lektor og kvindesagsforkæmper, der har opdraget sønnen Julius som androgyn.

Med vid og bid behandler Den dresserede mand den forsmåede ungersvends frustrationer over at blive overhalet som skaffedyr af sin kvindelige partner, der har snuppet jobbet som direktør fra ham. Han går totalt i spåner, trækker sit frieri(!) tilbage og drikker sig i hegnet ved udsigten til at tjene en tiendedel af sin succesfulde partner. Herefter er manøvren at få stivet dette vrag af en mands selvværd så meget af, at han gifter sig med geniet.

Den dresserede mand er godt instrueret, mundrapt afleveret med masser af energi af velcastede skuespillere, og så burde alt være i orden. Det er det bare ikke. Figurerne, der er bøjet i neon, har ikke deres gang på jorden øst for Valby Bakke. Der findes sikkert sølle mænd, der ikke kan klare, at konen tjener mest, men i Danmark vil de begge grine hele vejen til banken.

Problemet med den slags dramatiseret kønsdebat er, at den er meget national. Det er svært at sammenligne det skandinaviske udgangspunkt med forholdene i sydlige naboer som Tyskland, Frankrig og Spanien. Derfor vil Den dresserede mand højst være grænseoverskridende for nysgerrige bedstemødre på teatertur med deres pigebørnebørn.

01. nov. 2013 - 11:19   01. nov. 2013 - 11:30

Scene

Gert Poder
Anmelder
3

Den dresserede mand. Gæstespil på Teater Får302. Instruktion: Waage Sandø. Manus: John von Düffel efter en roman af Esther Vilar. Til 13. november.