Scenen åbnede fyldt med rengøringskvinder, malere, håndværkere og stilladser til tonerne af Rossinis smægtende musik, ved Det Kongelige Teaters premiere på den komiske opera, "Rejsen til Reims".
Kong Karl 10. var meget imod den borgerlige franske revolution 1789 og samtidig Rossinis chef.
Da operasanger Henriette Bonde-Hansen gjorde sin entré som gallerichefen Madame Cortese, à la Fru Cruella de Ville fra "101 Dalmatinere", var forventningen skruet godt op hos Arbejderens to anmeldere.
Men ak - højt at flyve, dybt at falde. Operaen var ikke en symbolik over konflikten på Axel Towers, men en nytænkning af Rossinis opera "Reisen til Reims". En opera, der var bestilt af og skrevet til kroningsfesten for den franske kong Karl den 10. i 1825.
Hvor den oprindelige handling foregår på et hotel i en fransk kurby, har instruktøren Damiano Mishieletto flyttet Det Kongelige Teaters nye version til et stort kunstgalleri. I begge versioner er europas fyrster og generaler samlet, men de kan i deres selvoptagethed ikke tage sig sammen til at komme afsted til Karls kroningsfest.
Kronerne røg af og på
Karl den 10. var bror til den henrettede Ludvig den 16. Kong Karl var meget imod den borgerlige franske revolution 1789 og samtidig Rossinis chef.
Rossini er kendt for operaer som Barberen i Sevilla, Vilhelm Tell og Den Tyvagtige Skade. Original og legende musik. Desuden var Rossini opdraget i en positiv ånd overfor den borgerlige revolution i Frankrig 1789.
Luigi Balocchi skrev operaens handling, librettoen, og lod den være totalt uden plot, uden overordnet handling. Pudsigt nok, eller måske netop derfor? Der var nok at skrive om på den tid, hvor en ny revolution ulmede i Frankrig. Karl den 10. røg allerede af tronen igen under Julirevolutionen 1830.
Bilderbergmøde som mulig ramme
Selv om der er mange gode ideer til at bryde rammen for "Reisen til Reims", er der er langt imellem snapsene og mellem fnisene. Men alle sangere og operakoret ender dog bag scenens flot opsatte og megastore fysiske billedramme med skråt gulv, nøjagtig som i Francois Gerards maleri af kroningen i Reims. Den nye opera har formatet til den slags store scenarier.
Hvis form og indhold skulle passe sammen i operaen "Rejsen til Reims", burde de skønne melodier selvfølgelig bestå, men indholdet skiftes ud i selve teksten, så dialogen fra topmødet mellem 1800-tallets store kejsere, fyrster og generaler, blev til en nutidens dialog på et af Bilderberg-møderne for verdens mest magtfulde kapitalister og generaler anno 2017.