08 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Magt æder sjæle

Magt æder sjæle

"Macbeth", der handler om magtbegærets kraft, ligner til forveksling TV-Avisens reportager om finanskapitalens grådighed.

Efterhånden som ambitioner erstattes af vanvittigt begær rasler det blodige kongepars tilværelse sammen om ørerne og forvandler livet til en paranoid heksedans.
1 af 1

Det begynder som en rigtig fin dag på kontoret for den skotske lavadelsmand Macbeth i Guiseppe Verdis opera "Macbeth". Operaen, der er aktuelt på Det Kongelige Teater, bygger på William Shakespeares skuepil fra 1600-tallets begyndelse.

Sammen med sin våbenfælle Banquo har han lavet hagis (den skotske nationalret, red.) af en invasionshær. På vej hjem forudsiger et kor af hekse, at han skal blive en stor fyrste, ja endda konge af Skotland. Dén nyhed er guf for hans kone. "Kan du også være ond", spørger Lady Macbeth.

Hun kender sin mand godt nok til at vide, at selv om hans krigerhjerte er af hærdet stål, har han ryggrad som en regnorm. Drevet af sine ambitioner på hans vegne kaster parret sig ud i en stribe brutale snigmord for at opnå og fastholde den spåede magt.

Da operaens superstar Guiseppe Verdi (1813-1901) komponerede sin musik til den universelle fortælling om magtbegærets snigende gift i 1847, red Italien på en bølge af national frigørelse. Efter et halvt århundredes besættelse af spanske og franske soldater gjorde italienerne oprør, Verdi benyttede snildt sin udgave af "Macbeth" til at indsmugle en række smældende slagsange om tyrannernes snarlige fald.

Guiseppe Verdi blev berømt for at revolutionere operaen som kunstnerisk udtryk. Han erstattede 1700-tallets tørre, mekaniske tonesprog til farvestrålende koroptrin og smægtende arier. Her smeltede sang, musik, teater og scenografi sammen til en total kunstoplevelse.

Således også i "Macbeth", hvor det spareramte Kongelige Operakor brillerer i store optrin, og hvor arierne i den grusomme historie er kakao for trommehinderne. Scenen er minimalistisk indrammet af den britiske scenograf Ashley Martin-Davis krydsfinérkasse, der nøgternt ophæver alle hollywoodske klicheer. Til gengæld driver scenen med blod fra både levende og døde, efterhånden som det magtgale par nærmer sig deres undergang.

"Macbeth" er god opera, fordi den er en musikalsk oplevelse for andre end de ophøjede kendere. Dens fortælling om menneskets umådelige magtbegær ligner til forveksling TV-Avisens indslag om begærlige bankers brutale hærgen.

25. nov. 2013 - 08:46   25. nov. 2013 - 09:00

Opera

Gert Poder
Anmelder
4

Macbeth. Opera i fire akter af Guiseppe Verdi, baseret på William Shakespeares skuespil. Instruktion: Benedict Andrews. Scenografi: Ashley Martin-Davis. Kostumer: Victoria Behr. Den Kongelige Danske Opera, til 11. december.