29 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Man hænger da hekse

Man hænger da hekse

Det Kongelige Teaters "Heksejagt" er en kuldegysende forestilling, der minder om et årsmøde i Dansk Folkeparti.

Domstolens metoder bliver stadig mere groteske, drevet frem af forsøget på sammen med kirken at cementere deres autoritet.
FOTO: Miklos Szabo
Den elskovssyge og vragede Abigail skyer intet middel for at hævne sig på sin tabte elskers kone.
FOTO: Miklos Szabo
Kirke og domstol lader sig ukritisk spænde for den hævngerrige Abigails vogn.
FOTO: Miklos Szabo

Det gik gyseligt galt, da en flok østrogenstruttende teenagere dansede hormonoverskuddet ud i skoven ved Salem, Massachusets, i det Herrens år 1692. Skæbnen vil, at de bliver opdaget af det lille samfunds puritanske præst, pastor Parris.

De overspændte, hysteriske anklager, der er det pure opspind, kaster byen ud i en sand jagt på anti-krist, Djævelen selv.

Den slags pubertære eskapader var ikke velset på den tid. Skrækslagen over konsekvenserne kaster tre af tøserne med den elskovssyge Abigail Williams i spidsen sig ud i et tungetalende angreb på alle de kvinder, der nogensinde har generet dem.

De overspændte, hysteriske anklager, der er det pure opspind, kaster byen ud i en sand jagt på anti-krist, Djævelen selv. Kvinde efter kvinde i den lille by bliver udpeget som heks og beskyldt for at stå i ledtog med Satan. Tidens magthavere, kirken og domstolen, lader ikke tilfældet glide sig af hænde til at cementere deres autoriteter, men går nidkært i gang med at få straffet de frafaldne, der pudsigt nok ikke hører til blandt de to institutioners største beundrere.

Den amerikanske forfatter Arthur Miller skrev "Heksejagt" i 1953 som et opgør mod det anti-kommunistiske kongresmedlem Joseph McCarthys skueprocesser for såkaldt "anti-amerikansk virksomhed", der siden 1950 havde blæst iskolde vinde henover det amerikanske kulturliv. Manuskriptet blev skrevet på grundlag af minutiøs granskning af dokumenter fra hekseforfølgelserne i Salem, og Arthur Miller opdagede her, at parallellen til høringerne var slående. I begge sager kendte dommerne svarene på alle spørgsmål, og de anklagede skulle offentligt angre deres støtte til det onde, herunder angive andre.

Det Kongelige Teaters "Heksejagt" er vigtigt teater, fordi dets skildring af retsforhandlingerne minder slående om tv-transmissioner fra Dansk Folkepartis årsmøder. Her er det "entartete" – det afvigende eller "de andre" – dømt på forhånd, ikke i retfærdighedens men i magtbegærets hellige navn.

Heksejagten i Salem kostede 27 uskyldige mænd og kvinder livet. Hvad Dansk Folkeparti og ligesindedes jagt på "de fremmede" har kostet af menneskeliv er kun til at gætte på, og det er ét fedt. I de kredse er der altid brug den næste heksejagt.

13. mar. 2015 - 14:51   13. mar. 2015 - 16:14

Teater

gp@arbejderen.dk
4

"Heksejagt". Manus: Arthur Miller. Instruktion: Roger Vontobel. Scenografi og kostumer: Palle Steen Christensen. Det Kongelige Teaters Skuespilhus, Store Scene. Til 14. maj 2015.