"Mellem rødt og sort" er tredje bind i Jan Guillous romanserie om 1900-tallets Europa. Den starter i 1918 og slutter med invasionen i Polen 1939.
Efter Første Verdenskrig herskede en pessimisme, der hurtigt blev afløst af en optimisme og håbet om opbygningen af en ny verden.
De to første bind i serien om det store århundrede handler om de norske brødre Oscar, Lauritz og Sverre, der uddanner sig til ingeniører i Dresden. Den kunstneriske bøsse og boheme Sverre, som rejste til England, Oscar der blev tysk officer i Afrika, og Lauritz der tog tilbage til Norge for at bygge jernbaner.
Efter krigen bliver de genforenet i Berlin, hvor de nu har stiftet familie med tyske rødder og det er grundlaget for dette bind.
Fremgang
Gennem familien Lauritzens forskellige medlemmer får vi indblik i en tid, hvor funktionalistiske bygninger forandrede byerne, hvor reklamen blev en magtfaktor og borgerskabet via fascismen buldrede frem.
Sverre og Oscar bor i Berlin. Oscar har ansvaret for Lauritzengruppens filial i Berlin og har, ud over at have skabt en række nye funktionalistiske beboelseskvarterer, lavet en række heldige spekulationer under den tyske hyperinflation og er blevet en stor boligspekulant i både Berlin og Dresden. Hans adelige men kommunistvenlige kone Christa holder salon for byens kunstnere, hvor kommunisme og avantgarde diskuteres mellem indtagelsen af kaviar og diverse drinks.
Sverre har, efter at have forladt England da hans elskede lord Albert døde, mistet lysten til at male. I stedet har han fået succes som pioner inden for reklamebranchen og nyder Berlins mange løsslupne kabaretter og dekadente miljøer.
Lauritz og hans familie er flyttet til Saltsjöbaden ved Stockholm i Sverige, fordi Lauritz og tyske Ingeborg og deres børn led under tyskerhadet i Norge. Sammen med den stenrige Wallenbergfamilie er de nu i gang med at opbygge et kooperativt idealsamfund, hvor både arbejdere og arbejdsgivere skal have det godt, og hvor strejker er unødvendige. Det socialdemokratiske velfærdssamfund er i støbeskeen.
Og fascisme
Lauritz ældste søn Harald er flyttet ned til sine onkler i Berlin, hvor han begynder at sværme for nazismen. Vi følger de berygtede SA-troppers brutale fremvoksen og rivalisering med Gestapo og SS i 1920’erne.
I 1933 må Sverre dog flygte fra Berlin, fordi han er bøsse, og året efter må Oscar og hans familie det samme, da det viser sig, at Christas mor stammer fra en jødisk familie. Harald derimod bliver i Tyskland, hvor han møder den højt dekorerede flyverhelt Herman Göring, som bliver hans mentor.
Bogen, seriens bedste indtil nu, er spækket med gode historier og er en fremragende fortsættelse af de to første bind.
Jan Guillou har bebudet, at han vil bruge resten af sit skrivende liv på serien, hvilket glæder denne anmelder. Det er et imponerende projekt, hvor læseren bliver vidne til en skæbnesvanger periode af Europas historie.