17 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Modstandskamp på fynsk

Modstandskamp på fynsk

På Fyn samarbejdede kommunister og borgerlige modstandskæmpere forbilledligt.

Ved et arrangement på Jernbanemuseet viste Besættelsesmuseum Fyn i pinsen 2014 episoder fra kampen mod den tyske besættelsesmagt.
FOTO: Besættelsesmuseum Fyn
1 af 1

Sabotage mod jernebaner og firmaer, der producerer for fjenden. Strejker. Modtagelse af våbenleverencer nedkastet af allierede fly på øde marker ved nattetide. Jagt på landsforrædere. Stikkerlikvideringer.

Modstanden mod den tyske besættelsesmagt 1940-45 på Fyn var på mange måned et minibillede af modstandskampen på landsplan. 

Modstanden mod den tyske besættelsesmagt 1940-45 på Fyn var på mange måned et minibillede af modstandskampen på landsplan. Det begyndte med spredt hærværk mod tyskerne og endte med bombninger af industrimål og stikkerlikvideringer, der krævede minutiøs planlægning.

Bogen "Fyn i krig" fortæller levende om de mange aktioner, blandt andet mod det tyske skib Linz i juli 1943, og som var kraftigt medvirkede til folkestrejkerne samme år. Et vendepunkt i modstandskampen.

Bogen gennemgår fynske modstandsgrupper i Bogense, Svendborg, Middelfart og Odense. Forfatteren har "valgt at sætte fokus på de odenseanske kommunisters modstandsorganisation, dels fordi det var den, der udførte langt de fleste sabotager og likvideringer, dels fordi den hidtil har været stærkt underbelyst i historieskrivningen".

Bogen vier et kapitel til kommunisternes modstandskamp med fokus på Walthergruppe og dets blad "Trods alt". Desuden er der en spændende omtale af den borgerlige modstandsgruppe Churchill-klubben i Odense, og en lidt mangelfuld omtale af den britiske efterretningstjeneste, SOE’s, rolle i den fynske modstandskamp. Men det er måske et helt projekt, der kan komme senere.

Det er en historie om mennesker, der var villige til at ofre livet for Danmarks frihed og i mange tilfælde mødte døden efter grusom tortur. Den fynske modstandskamp er også beretningen om alliancer mellem kommunister og borgerlige i en fælles front mod en fælles fjende. Bogen er fyldt med meget nyt om modstandskampen på Fyn og bogen sætter kommunisternes indsats som en afgørende faktor. 

Bogen er glimrende illustreret og har et fint kilde– og personregister. Forfatteren er historiker og ansat ved Odense stadsarkiv. Han har tidligere skrevet bøgerne om "Oprør" (2003), "Sabotage" (2003) og ’"Befrielsen" (2004).

28. aug. 2014 - 16:15   28. aug. 2014 - 16:15

Bøger

Bjarne Nielsen
Anmelder
5

Andreas Skov: Fyn i krig. Modstandskampen 1940 – 45. 272 sider, illustreret, 300 kroner. Peoples Press