16 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

NATO-logik på Holbergs tid

NATO-logik på Holbergs tid

Selv om det er 300 år siden Holberg skrev "Erasmus Montanus", minder det om sidste uges NATO-topmøde.

Bondesønnen Rasmus Berg har sluppet jordforbindelsen på universitetet i København, men tilbage på Bjerget må han krybe til korset, for selvfølgelig er jorden flad!
FOTO: Natascha Thiara Rydvald
Fusentasten Per Degn formår med bondesnuhed at dække over sin uvidenhed og tvinge Rasmus Berg til korset.
FOTO: Natascha Thiara Rydvald

Man skulle tro, at Ludvig Holberg havde kigget i krystalkuglen for 291 år siden og forudsagt resultatet af det nyligt overståede NATO-topmøde i Wales. Her blev alliancens forældede verdenssyn konfronteret med Ruslands nye geopolitiske virkelighed. Resultatet er som taget ud af Holbergs vidunderlige komedie "Erasmus Montanus" fra 1723.

Man skulle tro, at Ludvig Holberg havde kigget i krystalkuglen for 291 år siden og forudsagt resultatet af det nyligt overståede NATO-topmøde i Wales. 

Her argumenterer den såkaldte forsvarsalliances militære og politiske ledere nøjagtig lige så verdensfjernt som magteliten på Bjerget i 1700-tallet. Læs blot indledningen til "Wales Topmødets sluterklæring": 

"Ruslands aggresive handlinger mod Ukraine har fundamentalt udfordret vor vision af Europa som samlet, fri og fredeligt". Udsagnet giver lige så lidt mening, som når den studentikose Rasmus Berg skræmmer livet af sin stakkels mor med sin berømte påstand: "En sten kan ikke flyve. Morlille kan ikke flyve. Ergo er morlille en sten!"

Så enkelt reduceres det rene sludder og vrøvl til magthavernes skinbarlige sandhed. Sammenlign det med den dannelsesfikserede Ludvig Holbergs morale: "En lærd mand kan kendes frem for andre på, at han er mere tilbageholdende, diplomatisk og føjelig i sin tale end en ulærd." På den baggrund fremstår Anders Fogh Rasmussen, Barrack Obama, Angela Merkel og David Cameron unægteligt som meget lidt dannede.

Det Kongelige Skuespilshus "Erasmus Montanus" i Thomas Bendixens instruktion, Maja Ravns scenografi og kostumer og en serie hæsblæsende sceneskifter er totalkræs for lattermusklerne. Ydermere er rollerne besat med skuespillere med fingeren på den særlige Holberg-tradition.

Tilbage i barndomshjemmet på Bjerget konfronteres den kæphøje student Erasmus Montanus, født Rasmus Berg (Thure Lindhardt) med den forstokkede ridefoged (Ole Lemmeke), blærerøven Per Degn (Søren Sætter Lassen) og sin kommende svigerfar Jeronimus' (Henrik Koefoed) uvidenhed.

Da det kommer til spørgsmålet, om jorden er rund, må Rasmus, der eller totalt har sluppet jordforbindelsen på alle andre områder, krybe til korset og indrømme, at jorden er "flak som en pandekage!"

Hvem sagde NATO-topmøde i Wales!

12. sep. 2014 - 11:45   15. sep. 2014 - 15:23

Teater

Gert Poder
Anmelder
6

Ludvig Holberg: Erasmus Montanus. Instruktion: Thomas Bendixen. Scenografi Maja Ravn. Det Kongelige Teaters Skuespilhus Store Scene til