Er Jeanne d’Arc, vidunderligt og troværdigt spillet af Mille Lehfeldt, heltinde eller heks, soldaterskøge eller bly jomfru? Selv mener hun, at hun er på en mission for Gud, og med sin faste tro overbeviser hun alle på sin vej. Men kan denne rene, inderlige tro også besejre hoffets snoge og kirkens dogmatik?
Stykket er den franske dramatiker Jean Anouilhs (1910-1987) fortolkning af historien om "Jomfruen fra Orleans". Han var som dramatiker i slægt med modernister som Samuel Beckett (1906-1989) og Eugen Ionescu (1909-1994). Med elegance og psykologisk opfindsomhed leger han med den sceniske illusion, som præget af hans livsholdning rummer et stort mismod i skildringen af tilværelsens meningsløshed og menneskets tomhed.
Stykket foregår under Middelalderens hundredårskrig. Den fører os med til retssagen, hvor den unge Jeanne står anklaget for kætteri, benægtelse af kirkens overhøjhed og hendes påstand om at være udvalgt til at frelse Frankrig. Stykket opridser de vigtigste begivenheder i hendes liv - fra hun som ubekymret barn første gang møder ærkeenglen Mikael, som beder hende om at redde Frankrig, til hun iført krigsuniform ridder på slagmarken med en flok blodtørstige soldater for at tilbageerobre tronen fra englænderne, for endeligt at blive brændt på bålet som kætter i Rouen.
I Anouilhs version rejser Jeanne d’Arc sig som en kæmpe over for sine modstandere, uanset om det er hendes far eller inkvisitionen med dens heksebrændinger. Vi oplever hendes fantastiske evne til at indgyde mod hos såvel høj som lav og til at turde gå mod strømmen, trods hendes beskedne herkomst. Instruktør Inger Eilersen nedtoner historien om Frankrigs krig mod England, og lægger i stedet vægt på manipulationen omkring rettergangen, hvilket er med til at aktualisere stykket, der er fremragende spillet af ensemblet.
Et budskab står tilbage. Hvis mennesket tror på en sag, kan det udrette de utroligste ting. Et flot forsvar for mennesket på godt og ondt. I en tid med megen terror og ekstremisme, er stykket aktuelt og vedkommende, og det kan varmt anbefales.