"Grænseløs" er en erindringsroman om tresserne, skrevet af forfatteren Arne Herløv Petersen.
Det er på én gang en udviklingsroman og en skønlitterær historisk dokumentation af en spændende tid rent politisk fra dengang "før muren faldt". Fra dengang da SF blev dannet. Fra den efterkrigstid, hvor man begyndte at gøre op med den imperialistiske kolonialisme, racediskrimination, kønsdiskrimination og andre efterslæb fra det borgerlige samfund, som forfatteren voksede op i. Samtidig er det ungdomsoprørets tid.
Romanen, som i alt er på 2200 sider, udkommer som e-bog i ti bind. Første bind udkom på forfatterens 70 års fødselsdag den 14. marts. Sidste bind udkommer til jul. I skrivende stund er der udkommet seks bind.
Med åbne øjne og ører
Bogen er et tilbageblik på Arne Herløv Petersens ungdom fra 1960'erne, skrevet i skønlitterær form.
Vi følger en person, der, uden at tilhøre overklassen, får sig en studentereksamen og kommer videre til universitetet i en tid, hvor den mulighed stadig tilhørte en begrænset del af befolkningen.
Han har øjne og ører åbne for sin samtid og elsker litteratur og politik. Desuden er han meget berejst.
Vi får blandt andet et kort indblik i det gryende DDR – et lidet flatterende erindringsglimt fra et besøg i Østtyskland.
Under sin appetit på udforskning af verden kommer Arne Herløv som udvekslingsstuderende til USA, hvor han tager sin studentereksamen. Han indfører læseren i alle de velkendte problemstillinger fra 60'ernes USA: racisme, borgerrettighedsbevægelser, kulturforskelle, venstreorienteredes og borgerrettighedsforkæmperes vilkår.
Efter at være draget ud i verden for at finde sig selv, vender han tilbage til den lille andedam igen, dog for senere atter at rejse ud i verden. Dannelse og udvikling er langt fra ”kun en intellektuel sag” for forfatteren, men også en praktisk og jordnær affære.
Vi får i romanen indsigt i Arne Herløv møde og samarbejde med samtidens danske forfattere og skribenter fra det kulturradikale og venstreorienterede miljø, som har øvet stor indflydelse på udviklingen i Danmark. Sidenhen går det slag i slag med hans egen udvikling til avisskribent, forfatter og oversætter.
Forfatteren er ganske ublufærdig, når det drejer sig om at udlevere sit kærlighedsliv til læseren. Eksempelvis beskrives kærligheden til en jødisk pige ganske smukt, og sættes i kontrast til, at det på dette tidspunkt ikke er så lang tid siden, nazismen hærgede Danmark.
Alment vedkommende
Arne Herløv Petersen er en modig, praktisk, aktiv og meget engageret venstreorienteret personlighed, som skriver både følsomt og med stor indsigt. De skønlitterære erindringer givet et nuanceret og autentisk billede af en forfatter med et varmt samfundsengagement, og et menneske, som deler sin kærlighed mellem kvinder, litteratur og samfundsproblemer.
Han er også en meget produktiv forfatter med utallige romaner, digte og artikler med mere bag sig. Desuden har han lavet omkring 500 oversættelser, hovedsagelig af amerikansk litteratur, men også gendigtninger af kinesiske kortdigte.
Allerede i 1958, som 15-årig, fik Arne Herløv Petersen sin debut i en antologi, og sin selvstændige debut i 1962. Desuden har han arbejdet som journalist på Aktuelt og Ritzaus Bureau og som redaktør for studenterbladet, samt er cand. phil i historie.
Han formår at skrive sine erindringer, så de er alment vedkommende og en flot historisk dokumentation i skønlitterære klæder.