12 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Se dette stykke, hvis du heller ikke fatter, hvad Tvind er...

Musical om Tvind

Se dette stykke, hvis du heller ikke fatter, hvad Tvind er...

Det er blevet forsøgt før at kortlægge, hvad Tvind egentlig handler om. Se Teater V's musical. Måske bliver du klogere.

Med et dusin halvstore vindmøller drejende i takt til Bob Dylans ‘The Times They Are a-Changin'’ bliver stykket afrundet. På scenen er den hvid- og rødternede Tvind-mølle ikke at se. Men man har ikke svært ved at forestille sig den svinge stolt i baggrunden til de håbefulde toner.
FOTO: Daniel Buchwald
1 af 1

Det er blevet forsøgt før: at kortlægge, hvad det der Tvind egentlig handler om, og hvad det er for nogle folk, der valgte at blive en del af projektet. Var det en kult? Var det en politisk bevægelse? Et fupnummer? Svaret er i mange tilfælde utydeligt eller unuanceret.

Var Tvind en kult? En politisk bevægelse? Et fupnummer? Svaret er i mange tilfælde utydeligt eller unuanceret.

Teater V har med Tvind "The Musical" skabt et stykke, der helhjertet søger at give en bedre forståelse af Tvind-projektet end mange af de indslag, der gennem tiden har forsøgt at finde hoved og hale i dét, der begyndte som et skolesamvirke i det vestjyske.

Fra første cementblanding

Gennem en håndfuld karakterer, der har været med i Tvind fra det første spadestik, lærer vi om de folk, der valgte at blive en del af det idealistiske projekt, hvor en anderledes form for samvær, undervisning og solidaritet med u-lande var i højsædet fra begyndelsen. Den skrappe, seriøse, insisterende og lidt skingre Anne. Den snakkende, charmerende og pleasende Per. Den usikre, intellektuelle, loyale og idealistiske Anders, den eftertænksomme, stille, efter sandhed-søgende og lidt tvivlende Birgit. Den bombastiske, ligefremme og plumpe Karin.

Sangene, er hentet fra Tvind’ernes egne sangbøger.

Vi følger dem fra opbygningen af skolerne i Danmark, de mange heftige møder, udlandsrejser og forskningsprojekter til desillusionen sætter ind. I et historisk spænd fra første cementblanding på gården Tvind i Vestjylland 1972 til Tvind-loven træder i kraft i 1997, og personerne i stykkets tilbagetrækninger fra projektet.

Fængende dialoger

Sætter man sig på tilskuerrækkerne med en forventning om, at samtlige replikker er leveret i sang, bliver man slemt skuffet. Har man derimod en forventning om at se noget godt teater med velskrevne og fængende dialoger drysset med humor og masser af følelser, er Tvind "The Musical" det helt rette stykke at se.Dramatiker Garfield kan sit håndværk.

Det er ikke fordi, der ikke er musik og sang med i "The Musical", men det dominerer langt fra. Sangene, der er hentet fra Tvind’ernes egne sangbøger, fungerer i stedet som en form for dokumentation for, hvordan mange af dem gik og tænkte.

Sange og følelser

Musikken stjæler ikke billedet, men supplerer den samlede oplevelse på en rigtig fin måde. Den går ind og rammer følelsen, for nok var 70´erne en ideologiernes tid, men følelserne var mindst lige så dominerende. Følelsen af fællesskab, af at være med i en bevægelse, af at alt kunne forandres, og at det kunne ske lige om lidt.

Man skal nok have været der, altså på Tvind, for at kunne forstå det. Men hvis man ikke var det, kan suset og bruset fra sangene i stykket måske give en snert af følelsen. Det er godt tænkt at tage dem med og meget virkningsfuldt. Fra den sødmefulde morgensang til den bombastiske Østen er Rød. Synd at bussangen ikke var med.

Sagen og ofrene

Man får hurtigt en forståelse for karakterernes ligheder og forskelle - at de vil kæmpe for en sag sammen, og hvordan de i sidste ende har svært ved at se en egentlig mening med det hele. Der bliver smurt tykt på i forhold til de ofre, som man som Tvind-medlem må gøre. Man mister familie, kærester, trit med virkeligheden.

En stor indsats hele vejen rundt for at karaktererne ikke fremstår kliché-agtige og karikerede.

Oplevelsen har givetvis været virkeligheden for nogle eller mange af Lærergruppens medlemmer, der meldte sig ud. Det er deres historie, vi ser i stykket. Ikke dem, der blev, og er der endnu.

Stykket bygger selvsagt på vidnesbyrd fra gamle Tvindfolk. Stykket har valgt karakterer, som er gået ud af Tvind, og derfor måske ikke er repræsentative for alle i Tvind. Stykket tegner ihvertfald en dramatisk kurve fra storhed i 70´erne til forfald og desillusion i slut 90´erne.

Mange ubesvarede spørsgmål

Den historie kan selvsagt udfordres af, at Tvind nok aldrig har været større end det er i dag 2017, med flere ressourcer, medlemmer i Lærergruppen og aktiviteter kloden rundt. I Tvind kunne man formode, at der nok tales om, at arbejdet tværtimod kom op "i et andet gear" omkring årtusindeskiftet.

Men tilbage til stykket.

Det er desværre ikke specielt tydeligt, hvorfor karaktererne vælger at fravælge alle disse ting for at kæmpe for den fælles sag. Den sag, de faktisk kæmper for, bliver ikke præsenteret tydeligt nok. Vi lærer, at det handler om at hjælpe ulande og at gøre noget i fællesskab. Men hvorfor vælger de Tvind? Hvad fastholder dem?

Tvind "The Musical", et stykke der helhjertet søger at give en bedre forståelse af Tvind-projektet.

Man kan som publikum føle, at disse spørgsmål stadig er ubesvarede, efter man har forladt salen.Her kommer teaterformen muligvis til kort. Hvordan viser man et halvt døgns udmattende  fællesmøde med alle dets ingredienser af meninger, sociale magtspil, ideer og skjulte dagsordner kogt ned til tre minutters scene-tid.

Nuanceret teaterstykke

Publikum bliver dog samtidig gennem stykkets helstøbte karakterer oplyst om, hvilken adfærd, sprog og aktiviteter man havde på Tvind, og hvordan det udviklede sig frem til Tvindloven. Personerne bliver ikke fremmedgjort som en underlig flok virkelighedsfjerne aktivister. Det er tydeligt, at der er gjort en stor indsats hele vejen rundt for at karaktererne ikke fremstår kliché-agtige og karikerede. Det lykkes i mere eller mindre grad. Figurerne er fint nuanceret af skuespillerne.

Figuren Pers tale til Tvindskolen som opmuntring efter Tvindlovens beslutning er ramt spot on. Ikke mindst fordi den ender med et angreb på os som publikum: "Hvad gør I? - Ikke en skid". Den viser og forklarer en side af Tvinds tænkning.

Tvind "The Musical" giver faktisk et nuanceret billede af dem, der var med fra begyndelsen. Stykket er tro overfor dets undertitel: "En fortælling om en tid, hvor fællesskabet fyldte for meget, til en tid, hvor fællesskabet fylder for lidt."

Endnu en historie om Tvind er fortalt, mange flere kan fortælles.

 

17. nov. 2017 - 11:37   24. nov. 2017 - 09:32

Scene

Tim Ramsland og Nick Bruun
Anmeldere
4

TVIND-The Musical

Medvirkende: Iben Dorner, Martin Bo Lindsten, Rikke Bilde, Sune Kofoed, Margit Watt-Boolsen, Sune Skuldbøl Vraa

Dramatiker: Andreas Garfield
Instruktør: Jens Svane Boutrup
Scenografi: Julie Forchammer

Spiller på Teater V til 3.december: teater-v.dk