Et spøgelse går gennem verden. Det spøgelse der her tales om, er ikke det kommunistiske spøgelse (som nogen måske tror/håber), men derimod det populistiske spøgelse.
Tidligere kunne man regne med, at befolkningerne gjorde det, der var bedst for dem, og stemte sådan, som de gode, læs politikerne, opfordrede dem til.
Det er noget, som mange taler om i disse tider. Briternes Brexit, Donald Trumps valgsejr i USA, Geert Wilders i Holland og danskernes nej til at fjerne retsundtagelsen i 2015 har fået populisme diskussionen frem i forreste række.
Tidligere kunne man regne med, at befolkningerne gjorde det, der var bedst for dem, og stemte sådan, som de gode, læs politikerne, opfordrede dem til. Som vi har oplevet det på seneste, sker det ikke i samme udstrækning længere. Hvad er der sket? Hvad er der gået galt? Kan vi gøre noget?
Fokus på EU og Trump
Derfor glædede jeg mig til at læse, det lille skrift, "Hvordan forvrænger populismen demokratiet?", skrevet af lektor emeritus ved KU, Mogens Herman Hansens. Bogen er udsendt i serien "Moderne Tider" på Informations Forlag.
Der er afstikkere til andre dele af verden, men der fokuseres mest på Europa, læs EU og Trump. Det er her, hvor populismen er blomstret kraftigt op i de seneste år, og en lang række af disse bevægelser og partier beskrives i bogen. Bevægelserne og partier fylder hele det politiske spektrum undtagen midten og er ifølge forfatteren ofte sammensatte. De kan for eksempel have en højreorienteret holdning til værdipolitik og national selvbestemmelse, men en venstreorienteret til social og arbejdsmarkedspolitik.
Populisme er ifølge forfatteren ofte udtryk for "folkets protest mod eliten" eksempelvis Podemos i Spanien, UKIP i Storbritannien og Dansk Folkeparti. Populisme kan også være et redskab for magthaverne til at fastholde magten som det sker i Putins Rusland og Erdogans Tyrkiet.
I bogens fire kapitler, Udfordring: "Folkets" protest mod "eliten"; Status: Populisme i den vestlige verden; Alternativ: Ulighed, nation, indvandring og Efterord, forsøger forfatteren at gøre læseren klogere på problemstillingen.
Forfatteren giver på mange måder en god beskrivelse af historien og bevægelserne, og har nogle bud på, hvad der er sket og gået galt, men jeg ser ikke, at han har nogle bud på, hvad der kan gøres.
Hvad kan der gøres?
Jeg fik det indtryk, at det er befolkningernes egen skyld, måske er det dovenskab eller uvidenhed, der gør, at de reagerer "uhensigtsmæssigt" over for tildragelserne i deres land og falder for den lette, indforstået forkerte løsning, nemlig populismen. Som, må man tro, ikke har nogen gode løsninger på problemerne.
Det var også som om, at det at være kritisk over for EU og den måde EU fungerer på, er nok til at man er fanget ind i populismens spind.
Historie er noget, som forfatteren har stor indsigt i, og jeg ser frem til, at Mogens Herman Hansen skriver en bog om, hvilke løsninger han kunne forestille sig.
Bogen er absolut læseværdig, den er godt skrevet, der er gode beskrivelser af de historiske sammenhænge. Hvis du gerne vil vide, hvordan de, der kaldes eliten og magthaverne, tænker om de mennesker, der er "faldet for populismen", så bør du læse bogen.
Nogen vil måske kalde det en omvendt dem og os, men det må være dig som læser, der skal vurdere det. God læselyst.