Museet for Søfart har i anledning af 70-året for afslutningen på Anden Verdenskrig udgivet en tematiseret og rigt illustreret antologi. Den præsenterer i syv artikler nogle punkter i den danske maritime historie med fokus på forholdet mellem krig og civil søfart.
Bogen er dog ikke kun om søfolk under Anden Verdenskrig, men beskriver søfolks krigsvilkår fra 1600-tallet og op til vore dages tid med overfaldet på Karama Mærsk i 1988 i Den Persiske Golf.
Bogen lægger ud med "Professionelle søfolk – en strategisk ressource under Skånske krig" (1675-79). Med en stærk flåde troede Chr. Den Femte., at man kunne generobre de områder, hans far Frederik den Tredje, havde mistet. Man sejrede. Læseren bliver introduceret til sømandslivets barske vilkår og lønforhold.
En anden artikel, "Søfolk til flåden – i krig og fred 1704-1849", viser, hvorledes det flere gange har været svært at skaffe folk til de usle og barske skibsforhold.
Så kommer to artikler med fokus på den enkelte sømand. Først en yderst spændende om den norske sømand Niels Moss' oplevelser som slave i Algier i 1769-72, derefter følger vi Christen Hansens barske oplevelser til søs under krigen i 1864. Spændende læsning.
De næste to artikler omhandler de danske søfolk, der sejlede under Første og Anden Verdenskrig. De tager afsæt i M/S Museet for Søfarts udstilling om krigssejlerne og på de danske søfolks indsats ved D-dag den 6. juni 1944. Historierne er fortalt af både deltagende søfolk og danske Spitfire-piloter – et kapitel af søfolkenes historie, som er stærkt underbelyst.
Sidste artikel er om det iranske militærs angreb med kanonbåde på olietankeren ’Mærsk Karama’ i Den Persiske Golf i 1988. en afdæmpet fortalt historie, der minder os om hvor risikofyldt også vores tids søfolk arbejdere.
Museet for Søfart fik i 2014 sin egen bygning, efter at have holdt til på Kronborg slot. Bogen er museets nye årbog. Museet er i år nomineret til Europas smukkeste og bedste museum. Tillykke med det og udgivelsen.