¤¤Under Bæltestedet¤¤ er en arbejdskomedie om hierarki, mande-rivalisering, omstillings-parathed, særheder og råderum i en virksomhed skabt til scenen
af Nick Bruun og John Bruun
Teddybjørnsagtigt lunter manden Dobbitt,
Benjamin Boe Rasmussen, jovialt ind på virksomheden. Undskyldende, nysgerrig og imødekommende.
Han mødes brutalt af den i mange år ansatte, Hanrahan,
Olaf Johannessen. Fejlfinder og afgrænsende i højeste gear. Skarp og præcis i replikken, og lynende hurtig til at fordreje og manipulere.
Del og hersk
Her kæmpes om opnåede privilegier: en kontorstol, en udsigt over en forurenet flod, hvem der skal reagere på et eller to bip fra chefen.
Chefen - Merkin, Søren Malling, - som er så opblæst, at han kan gå i luften hvert øjeblik det skal være - og så er han alligevel aldeles genkendelig fra virkelighedens verden. Del og hersk er linjen. Lunefuldhed, foragt og selvforagt er de menneskelige egenskaber. Fra koldt dikterende til blævrende appellerende.
Vi befinder os på en eller anden stor virksomhed placeret langt væk fra hjemlandet. Langt ude i ørkenen. De tre mænd er tjekkere - tjekker produkterne eller de ansatte. Hævet over arbejderne, underlagt ledelsen. Deres firmafest bliver derfor i tresomhed, udelukket fra den store fest.
Et hylende morsomt optrin hvor de tre - iført kvindelige beklædningsgenstande, krakelerer i overfladen og runger hult i retorikken, der nu er tyndet op med sprit.
Tyngde i humoren
Tingene stilles på spidsen - det er en komedie - men udspringer af virkelighedens virksomhedskultur. Og det giver humoren tyngde. Stykket rammer dybt ind i konkurrencens ækle væsen på arbejdsmarkedet. Det tvangsfyldte ufrie lønarbejderliv, opfindsomt og vittigt sat på komedie.
Skuespillerne er forrygende. Lynhurtig og skarpt flyver replikkerne mellem de tre. Og vanvittige, absurde og meget komiske situationer falder over hinanden.
Indenfor Danmarks snævre grænser kan det måske virke som et overdrevet billede på en pervers virksomhedskultur. Mens det nok nærmest er et glansbillede sammenlignet med virkeligheden på fabrikkerne i den fattige del af verden, hvor vi får produceret de fleste af vores varer.
Under bæltestedet af Richard Dresser. Instruktion: Dea Fog. Scenografi: Carsten Burke Christensen. Spiller på Café-teatret i København til den 17. december
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278