Et forslag til middagen nytårsaften. Skaldyrspaté til forret, derefter kalv og til dessert mandelæbler. God appetit
af Janni Milsted
Nytårsaften er på flere måder en hel speciel aften og for mange er det en højtidelig aften, hvor der tænkes tilbage på året der gik, og hvor der ønskes mange gode tanker for det nye år. Det er også her at nytårsforsætterne besluttes. Holde op med at ryge, holde op med at drikke, holde op med at spise slik og kager, lave mere motion, ja det er næsten altid livsstilsløfter og de er desværre ofte svære at overholde.
Der ønskes fred i verden, men desværre er udsigterne til fred ikke særlig store, og alligevel bliver vi ved at håbe, hvilket er udmærket.
Nogle holder store fester og andre foretrækker en stille, hyggelig aften med få venner.
I mange år holdt vi nytårsaften med børnebørnene, så forældrene kunne holde fest uden børn. Vi syntes det var hyggeligt og lagde aftenen til rette efter børnene.
Sammenskudsgilder er også en meget god måde at fordele arbejdsopgaver og udgifter på.
Jeg har valgt at finde opskrifter, der er nemme og forholdsvis simple og så nogle der er lidt mere avancerede. I det sidste tilfælde er det her, det er en god ide at være flere om at lave retterne. Man kan sammensætte menuen så den passer til pengepung og tid og kræfter.
Skaldyrspaté
Det er enkelt at lave en skaldyrspaté, hvis man har en foodprocessor, men man kan også bruge en kødhakkemaskine. Den færdige paté vejer cirka 1,8 kg. Og rækker til 8-10 personer.
Man kan spise patéen kold, men den smager fantastisk dejlig varm med for eksempel hollandaisesauce, citronbåde, fine ærter og små kartofler.
500-750 gram rejer, evt. 200 gram jomfruhummerhaler, 1 dåse muslinger i vand 225 gram, 400 gram rensede fiskefileter af gedde, sandart eller torsk (frossen fisk kan bruges, men giver en mere løs paté), 1 1Ú2 tsk. salt, et mellemstort øko æg, 2 æggehvider, 2 spsk. blødt smør, 1 knivspids kværnet hvid peber, 1 knivspids cayennepeber, knap 2 spsk. kartoffelmel, 3 dl. kold øko piskefløde (eller kold kogt mælk), cirka 1Ú2 dl. fintskåret purløg eller dild.
Hak rejerne groft med en stor kniv. Rens muslingerne ved at fjerne eventuelle urenheder og skær dem i 2-3 stykker.
Tænd for ovnen og sæt den på 150 grader. Sæt en bradepande halvt fyldt med vand i ovnens nederste rille.
Skær fisken i stykker, kom salt på og hæld stykkerne ned i skålen til køkkenmaskinen. Slå æg ud i skålen. De to æggehvider skal hældes op i en anden skål til senere brug.
Kør hurtigt fisken igennem ikke længere end et par sekunder, så den er findelt. Stands maskinen. Tilsæt det bløde smør, peber og kartoffelmel. Hav fløden parat, start maskinen igen og hæld samtidig fløden langsomt i gennem røret. Tilsæt til sidst det hakkede dild eller purløg. Kør et par sekunder, til alt er blandet godt. Stands maskinen og rør i hånden de hakkede rejer, muslinger og eventuelt ituskårne jomfruhummerhaler i.
Pisk de to æggehvider meget stive og vend dem forsigtigt i fiskemassen. Fordel farsen i en smurt form. Glat overflade med en fugtig hånd, dæk formen med folie eller smurt pergamentpapir og bag formen i vandbad i cirka 1 1Ú2 time. Lad formen stå cirka fem minutter, inden patéen forsigtigt vendes ud på et fad.
Lad den køle af under formen.
kalv med citrussky og kartoffelmedaljer.
Citrussky: 1 spsk. sukker, 1 1Ú2 dl. siet saft af rød grapefrugt og appelsin(lige meget af hver slags), 1 1Ú2 dl. kalvebouillon, 1 spsk. balsamicoeddike, 1 spsk. sød chilisauce.
Smelt sukkeret i en lille gryde. Når det er brunt, tilsættes saft og bouillon. Giv alt et opkog, rør balsamicoeddike og chilisauce i. Opbevar skyen i køleskabet. Kort før servering varmes den op igen.
Kartoffelmedaljer:
1Ú2 kg kartofler, 40 gram smør, salt, peber, revet muskatnød, et æg og æg til pensling. Kartoflerne skrælles og koges møre i usaltet vand, lad dem dampe lidt af før de moses og røres med smør og æg. Sprøjt 6-9 toppe på bagepapir og stil dem et køligt sted. Før servering pensles de let med sammenpisket æg og bages et par minutter ved 220 grader til de har fået farve og er gennemvarme. Anret hver top gerne sammen med et butterdejs kuvertbrød.
Kødet: Seks skiver kalvefilet eller kalvemørbrad eller svinekoteletter á 150-180 gram, cirka 2 1Ú2 cm. tykke, salt, blå birkes, neutral olie til pensling af stegepanden for eksempel rapsolie.
Krydr bøfferne med salt og vend dem i birkes. Steg dem på en oliepenslet pande cirka fire minutter på hver side. Lad dem hvile i ti minutter før servering.
Alternativ hovedret
Koteletter har godt af krydderier og denne blanding er meget velsmagende.
Bland 1 spsk. cayennepeber med 2 spsk. colmans sennepspulver, 1 spsk. karry, 1 spsk. groft salt, 1 spsk. stødt kommen, 1 spsk. paprika og 1-2 tsk. allehånde.
Gnid gode svinekoteletter med ridset fedtkant med et godt lag af krydderblandingen, og lad dem trække et par timer i køleskabet, før de steges i smør.
Gem eventuelt resten af blandingen i et tætlukket glas.
Server koteletterne med ris, stegte kartoffelbåde eller kogte kartofler.
Mandelæbler
4-6 personer
Mandeldej: 3 store øko æg, 50 gram sukker, 1 tsk. vanillesukker, 40 gram malede mandler, (brug eventuelt en persillekværn) 2 spsk. hvedemel, 1 dl. sødmælk.
Fyld: 1-2 spsk. smør og 4 mellemstore madæbler evt. Belle de Boskop, skrællede, uden kernehuse og skåret i tynde både.
Drys: 40 gram smuttede mandler, groft hakkede.
Tilbehør: Øko flødeskum eller øko vanilleis.
Mandeldej: I en skål piskes æg, sukker og vanillesukker, til det er lyst og luftigt. Tilsæt mandler, mel og mælk, rør til dejen er uden klumper.
Et ildfast fad eller ildfaste portionsskåle smøres med smør. Læg æblebådene taglagt i cirkler i skålen. Fordel mandeldejen over æblerne og drys med hakkede mandler.
Bag midt i en forvarmet ovn 200 grader, til overfladen er gylden og sprød.
Portionsskålene skal bage cirka 20-25 minutter og et større fad skal bage cirka 40-45 minutter.
Serveres lun med is eller flødeskum.
Dæk et smukt bord. Der kan serveres hvidvin både til fisken og kødet. Men hvis der foretrækkes rødvin eller en af de gode øl, man nu kan få, så passer det også godt til.
Rigtig god fornøjelse med nytårsmenuen og godt nytår.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278