12 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Bosættelser skaber menneskelig nød

Bosættelser skaber menneskelig nød

Onsdag, 19. september, 2007, 00:00:00

Ifølge en FN-rapport er de israelske bosættelser på Vestbredden skyld i, at civile palæstinensere har svært ved at opretholde et eksistensminimum

En rapport udgivet af FN`s kontor for Koordinering af Humanitære Sager viser, at de israelske bosættelser i høj grad forværrer de humanitære forhold for palæstinenserne.
Ifølge FN-undersøgelsen er de cirka 122 officielle bosættelser på den besatte Vestbred direkte skyld i, at palæstinensere bliver afskåret fra landbrugsjord og forhindret i adgang til vand, skriver FN`s nyhedsbureau IRIN.
I landsbyen Um al Khir får de lokale palæstinensiske bønder kun vand fra nogle små rør ved en gammel militærpost. Det er langt fra nok til at dække behovet hos beboerne i landsbyens, og derfor må de købe dyrt vand leveret fra tankvogne. Um al Khir ligger tæt på den israelske bosættelse Carmel. Her har de ikke problemer med vandforsyningen:
- Bosætternes høns har rindende vand og elektricitet, siger den lokale palæstinenser Sheik Khalil Hathallia til IRIN.
For beboerne i Um al Khir har kampen for at få vand ført til flere sammenstød med bosættere og den israelske hær. Huse er blevet bulldozet og græsnings- og landbrugsjord er skrumpet i takt med, at de israelske bosættere tilegner sig mere og mere land. Officielt bliver de palæstinensiske hjem smadret, fordi der ikke er byggetilladelser fra den Israelske Civiladministration.
I et forsøg på at få elektricitet ud til husene i Um al Khir satte FN`s Udviklingsprogram, UNDP, flere generatorer op. Men de israelske myndigheder har forbudt palæstinenserne at bruge generatorerne, skriver IRIN.
- Jeg bliver her. Hvis de vil have mig til at flytte, så gør jeg det, men kun hvis jeg kan flytte tilbage til Tel Arad, siger en anden palæstinensisk landsbyboer, Sliman Hathallia, og refererer til den landsby, hvor han blev født. Byen ligger nu i Israel.
Ifølge en anden rapport, som blev offentliggjort i den israelske avis Haaretz i juli, breder 90 procent af bosættelserne sig udenfor den jord de er tildelt.
Modsat verdenssamfundet ser Israel ikke bosættelserne som en krænkelse af Genéve-konventionen, der forbyder at bosættelser på besat jord. Israel anser nemlig ikke Vestbredden for at være besat.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. sep. 2007 - 00:00   30. aug. 2012 - 22:15

Kultur