Alle de 436 aktivister, der blev anholdt under lørdagens masseaktion, blev løsladt uden grundlovsforhør. Stort set alle står kun til en bøde
Ingen alvorlige sigtelser. Sådan lyder meldingen fra Københavns Politi efter lørdagens anholdelser af 436 af de aktivister, som trængte ind på den tomme grund på Grøndalsvænge Allé i København. I alt deltog mellem 5000 og 10.000 i den ikke-voldelige aktion for et nyt ungdomshus.
Samtlige anholdte var løsladt igen søndag formiddag, da ingen skulle fremstilles i grundlovsforhør. Politiets talsmand Flemming Steen Munch oplyser til Arbejderen, at de sigtede formodentlig højst kan se frem til en bødestraf.
Lagt størstedelen af de anholdte er sigtet for ulovlig indtrængen i henhold til straffelovens paragraf 264. Derudover er 17 sigtet i forhold til jernbaneloven, da de blev anholdt på højbanen, og en enkelt er sigtet for hærværk.
De hårdeste sigtelser er vold mod embedsmand i funktion, dem var der tre af. Den sidste flok slipper uden en sigtelse. De blev anholdt efter ordensbekendtgørelsen, der giver politiet lov til at anholde i en kort periode uden at rejse sigtelse.
På Valby Politistation, hvor nogle af de anholdte tilbragte natten, fik de lov til at sidde på P-kælderens kolde betongulv med hænderne i strips i over ti timer uden mad og vand.
- Det var lige så koldt som at sidde udenfor, fordi de sørgede for, at porten stort set hele tiden var åben, fortæller Emilie Yssing til Arbejderen. Hun er sigtet for ulovlig indtrængen og har nu fået blærebetændelse.
Det lykkedes for aktivisterne at fastholde deres ikke-voldelige koncept, selvom politiet mødte dem med masser af tåregas, knipler og hunde. Efterfølgende har chefpolitiinspektør i København, Per Larsen, rost de unge og efterlyst en politisk løsning.
- Vi løser nok ikke konflikten med straffeloven i hånden. Det som fremadrettet kunne være ønskværdigt er, at nogen sætter sig sammen og finder en løsning på det her, siger han til TV-Avisen.
Den holdning bakkes op af formanden for Københavns Politiforening, Claus Oxfeldt, mens politiinspektør Hanne Bech Hansen fastslår, at politiet ikke skal blande sig i, hvordan der bliver fundet en løsning.
De unges ikke-voldelige aktion har fået overborgmester Ritt Bjerregaard til at invitere arrangørerne, G13, til et møde. Da G13 er ophørt med at eksistere efter aktionen, har de givet invitationen videre til mandagsmødets forhandlingsgruppe.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278