18 Apr 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Der er meget mere at fortælle om Che Guevara

Der er meget mere at fortælle om Che Guevara

Torsdag, 18. oktober, 2007, 00:00:00

¤¤Billedet er nu så præcist, som det nogen sinde vil blive,¤¤ skrev den borgerlige avis The Times om den nyeste Che-biografi. Der skulle ikke være meget mere at komme efter eller tilføje. Men selvfølgelig er der det, skriver Ken Bruun

af Ken Bruun
I 1997 udgav den amerikanske journalist John Lee Anderson en mammut-biografi med titlen 'Che Guevara - a revolutionary life' efter at have arbejdet med bogen i en håndfuld år. Først og fremmest i Cuba - men også i Ernesto Guevara`s fødeland, Argentina; i Bolivia, hvor han blev likvideret den 9. oktober 1967; i Afrika og i det tidligere Sovjetunionen og DDR.
Forarbejdet omfattede arkivstudier og interviews med blandt andre Guevara`s enke, Aleida March, og flere af hans nære venner, medarbejdere og samarbejdspartnere i Cuba og andre dele af verden - samt mennesker involveret i mordet på Guevara og bortskaffelsen af liget. Skelettet blev - blandt andet som følge af forfatterens undersøgelser - fundet, fløjet til Cuba sammen med de jordiske rester af flere af hans cubanske kampfæller og stedt til hvile der.

Dansk version
Nu ti år efter - i forbindelse med 40 års dagen for Che Guevara`s død - er bogen blevet oversat til dansk af Steen Sohn - under redaktion af Inger Sohn og udgivet på Forlaget Sohn under titlen: Che Guevara - biografien om mennesket og myten.
Den fylder 767 sider og koster 399 kr. Den er delt i tre hovedafsnit foruden en introduktion og en epilog eller efterskrift. Og der indgår 24 sider med fotos fra hele Che Guevara`s liv.
Første del handler om Ernesto Guevara`s familiebaggrund, opvækst og udvikling i Argentina - samt hans opdagelses- og dannelsesrejser i Latinamerika. Sluttende med hans oplevelse af USA`s invasion i Guatemala i 1954, hvor den folkevalgte regering havde gennemført en jordreform, der kom United Fruit Company på tværs.
Og det efterfølgende eksil i Mexico, hvor Guevara mødte brødrene Castro og sluttede sig til dem og deres revolutionære kammerater.
Anden del handler om Che Guevara`s deltagelse i disse knap 100 cubanske oprøreres landgang i Cuba fra lystyachten Granma i december 1956.
Og om hans udvikling frem til stillingen som en af de fremmeste militære og politiske ledere i den befrielseskrig mod den USA-støttede diktator, Batista, der førte til sejr ved nytårstid 1959.
Tredje del handler om Che Guevara`s indsats i Cuba i revolutionens første år - frem til hans hemmelige afrejse til nye fronter i 1965. I første omgang til Congo (senere Za•re - nu Den Demokratiske Republik Congo) i et forgæves forsøg på at hjælpe oprørere mod Vesten`s vasalstyre der.
Senere - efter en hemmelig tilbagevenden og fornyet træning i Cuba sammen med en gruppe frivillige - til Bolivia. Hvor han blev likvideret af det bolivianske militær på tilskyndelse af CIA den 9. oktober 1967 efter at være blevet såret og taget til fange dagen forinden.

En fortjenstfuld udgivelse - men!
Det er et omfattende og fortjenstfuldt arbejde, der ligger bag tilblivelsen og udgivelsen af denne bog. Både fra John Lee Anderson`s, de cubanske og andre bidragyderes side - og fra oversætterens - samt begge landes forlag. Og man må ønske bogen mange læsere i alle aldre.
For uanset om du ved næsten intet - eller synes, du ved en hel del om Ernesto Che Guevara, brødrene Castro og den cubanske revolutions samfundsforandringer og udenrigspolitik - så vil bogen helt sikkert udvide din viden. Måske også vække til yderligere eftertanke over blandt andet følgende to spørgsmål: Hvordan kan det være, at det revolutionære og socialistiske Cuba stadig står fast - og overlever og inspirerer - trods de gigantiske tilbageslag for socialismen i verdensmålestok?
Og hvordan kan det være, at Che Guevara led så alvorlige militære nederlag i Congo og Bolivia (mens hans økonomiske tænkning led tilbageslag i Cuba) - og han så alligevel vedblivende er et revolutionært ideal i både Cuba og store dele af resten af Verden?
Men forhåbentlig også til eftertanke med hensyn til, hvad bogen egentlig gerne vil fortælle dig - og hvad du så selv synes eller gerne vil finde ud af mere om!
Både forfatter og forlag forsøger at komme en sådan eftertanke i forkøbet - men jeg opfordrer dig til ikke at give dig tilfreds hermed.
Jeg har givet en varm anbefaling af bogen sammen med min påskønnelse af arbejdet med den (trods en tidstypisk vrimmel af sproglige og faktuelle sjuskefejl!). Men jeg vil gerne fortsætte med et par mere kritiske kommentarer.
Om sin hensigt med bogen skriver John Lee Anderson selv i et slutafsnit med taksigelser følgende: 'Mit eneste hensyn i denne bog gælder Che Guevara, at skrive det, jeg opfatter som sandheden om ham, ikke andres opfattelser'.
Det lyder i første omgang såre ædelt - og ved nærmere eftertanke ret selvoptaget og overmodigt. At skrive 'det, jeg opfatter som sandheden om ham' kan lyde ydmygt - men han skriver altså sandheden om Che Guevara. Og understreger samtidig hans - ikke andres opfattelser af sandheden.
Det dementerer vist klart, at hans 'eneste hensyn gælder Che Guevara'. Bogen er da heller ikke tilegnet Che Guevara`s minde, det revolutionære Cuba eller Verdens ungdom for eksempel - men forfatterens egen kone og afdøde mor.

Myter og myter er tydeligvis to ting!
John Lee Anderson`s beundring for Che Guevara - hans idealisme, heltemod og selvopofrelse - skinner igennem adskillige steder.
Og originalens titel 'Che Guevara - et revolutionært liv' afspejler også større respekt og loyalitet end oversættelsens
'Che Guevara - biografien om mennesket og myten'.
Men denne danske tillempning af titlen (i markedsøjemed?) afspejler alligevel, at et af bogens bærende budskaber er, at så god var Che Guevara altså heller ikke!
Men at han tværtimod både rummede tendenser til mandschauvinisme, eventyrerisk overmod og illusioner med hensyn til sin egen og sine medmenneskers muligheder og formåen. Til overdreven nidkærhed - grænsende til kynisme - med hensyn til afstraffelse af forrædere og kammerater, der brød den revolutionære disciplin. Samt til formynderi og foragt over for samarbejdspartnere og allierede i både Cuba, Congo og Bolivia for eksempel.
John Lee Anderson fortier ikke USA`s forbrydelser i Cuba og Latinamerika. Men han registrerer dem forholdsvis lidenskabsløst - nærmest som en naturlig ting - mens ingen angivelig brist eller ufuldkommenhed hos Guevara og de revolutionære cubanske ledere synes for lille eller udokumenteret til at blive fremhævet som noget meget afgørende i bogen og for begivenhedernes gang.
Som det er sædvanen i Vesten, fremstilles USA`s handlen også i langt højere grad som led i den kolde krig med Sovjetunionen, end som en forfølgelse af imperialistiske mål. Mens de revolutionære cubaneres handlinger ude og hjemme i vidt omfang ses i lyset af Sovjetunionens geopolitiske og ideologiske interesser.
Her kunne man i allerhøjeste grad tale om myter eller markante overdrivelser. Men i stedet understreger udgiverne (i hvert fald af den danske udgave) førstnævnte tendens med følgende introduktion til bogen:
'Che Guevara - biografien om mennesket og myten' er en international bestseller om en af det 20. århundredes mest modsætningsfyldte personligheder.'
'Gennem den omhyggelige og udtømmende research belyser Anderson i denne bog den mytiske skikkelse Che Guevara - som et heroisk menneske med fejl og svagheder.'
Og dermed færdig - eller hvad!?
I de citerede anmeldelser ved udgivelsen af originalen i USA slås budskabet om, at dette er den udtømmende sandhed om Che Guevara, også fast med syvtommersøm:
'Det er usandsynligt, at der efter Andersons udtømmende bidrag, vil være mere viden om Guevara.' (Los Angeles Times).
'Det er svært at forestille sig, at nogen biografi vil matche dette bind efter den detailfyldte research!' (The Boston Globe).
'Billedet er nu så præcist , som det nogen sinde vil blive.' (The Times).
Så skulle der vel ikke være meget mere at komme efter eller tilføje - vel?
Men selvfølgelig er der det! Bogen er for eksempel bemærkelsesværdigt overfyldt med anekdotiske beretninger om Che Guevara - og lige så markant underforsynet med udsagn af Guevara og Castro-brødrene selv. Herunder Guevara`s artikler og taler i Cuba og internationalt - samt Fidel Castro`s mindetaler om ham umiddelbart efter hans død i 1967 og igen en tale i 1987. Hans erindringer om Che Guevara og tanker om hans betydning for eftertiden i Cuba og resten af Verden.
Disse elementer indgår til gengæld i rigt mål i to knap så omfangsrige, dyre og opreklamerede bøger - udgivet af Dansk-Cubansk Forening i 1905 og 1906: 'Frihedskæmperen Che Guevara' (144 sider - 140 kr.) og 'Fidel Castro: Man kan ikke slå idéer ihjel' (246 sider, 200 kr.)
Læsningen af disse to bøger kunne også bidrage til en kritisk vurdering af en myte, som John Lee Anderson ikke har kunnet stå for fristelsen til at bringe videre uden nærmere dokumentation: Myten om alvorlige uenigheder mellem Che Guevara og Fidel Castro som en del af baggrunden for Guevara`s afrejse fra Cuba til Congo og Bolivia.

Che Guevara - biografien om mennesket og myten.
John Lee Anderson Forlaget Sohn. 767 sider. 399 kr.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. okt. 2007 - 00:00   30. aug. 2012 - 22:15

Kultur