06 Jul 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kampen om magten

Kampen om magten

Lørdag, 27. oktober, 2007, 00:00:00

Typograf-strejken for 30 år siden er i fokus på god udstilling i Odense. Mange unge kan have stor glæde ved at få belyst begreberne solidaritet og kampvilje

af Bjarne Nielsen
Når man åbner døren til udstillingen 'Kampen om magten' bliver man mødt med røde faner, kampråb, bannere med slagord og filmklip, hvor politiet slæber demonstranter væk.
Danmarks Mediemuseum i Odense viser i øjeblikket en yderst inspirerende udstilling om den faglige konflikt - et aspekt af klassekampen - mellem typograferne og Det Berlingske Hus i 1977 - en kamp der kom til at vare 141 dage.
På forbilledlig vis satte det kommunistisk ledede typografforbund sig til modværge mod teknologiens overtagelse af deres job og formåede at oprette militante støtte- og indsamlingsgrupper over hele landet.
Konflikten var præget af hårde kampe mellem strejkende og sympatisører på den ene side, og arbejdskøberne med statsmagten som voldsmænd på den anden side.
Udstillingen, der rummer fantastiske fotos, er formet således, at de to modparter har fået hver deres hjørne i lokalet. Udstillingen viser også, at udover den dominerende kamp mellem typografer og arbejdskøberne, var der en række underordnede men væsentlige kampe: Kampen mellem typografer og litografer, mellem kommunisterne og socialdemokraterne.
Derudover ses en to meter høj skulptur af billedkunstneren Gudrun Steen-Andersen, der forestiller en mand, tapetseret med typografernes propaganda, kaldet 'Typografen, der kæmper, men forgæves'.
På udstillingen kan man også se en, desværre, forkortet udgave af den film, typograferne lavede om konflikten. Du kan også se den dejlige plakat 'De 141 dage' som nu afdøde Dea Trier Mørch lavede for dem.
Ud over minderne og dens historiske lære, vil mange arbejdere og vel især unge, der i dag forlader fagbevægelsen, kunne have stor glæde ved at få belyst begreberne solidaritet og kampvilje.
Da konflikten var forbi, kostede det bladhuset 25 millioner kroner at afskedige typograferne og lade den nye teknologi indføre.

Dansk mediemuseum på Brandts i Odense.
Åbent tirs.-søn. 10 - 17 frem til 10. februar.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


27. okt. 2007 - 00:00   30. aug. 2012 - 22:15

Kultur